Заборони не працюють. Чому у Львові не штрафують за машинки перед Оперним театром

2841 0
Щоб прибрати машинки з площі перед Оперним, місто дозволило прокат атракціонів на площі перед цирком.
Фото: Дмитро Михалков, Варта-1

Фото: Дмитро Михалков, Варта-1

Атракціони на площі перед Оперним театром працюють попри заборону. Єдиний спосіб прибрати їх із центральної площі – роз’яснювальна робота із батьками. Про це Тvoemisto.tv розповіла керівниця юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

Читайте також: Судова карусель. Чому заборона на дитячі машинки у центрі не працює

З 2017 року у Львові діє ухвала міської ради, яка забороняє будь-які атракціони у центральній частині міста без відповідних дозволів. У жовтні торік виконком прийняв рішення, яке дозволяє муніципалам штрафувати підприємців, які продовжуватимуть здійснювати прокат машинок на площі перед Оперним театром.

Щоб прибрати машинки з цієї площі, місто дозволило прокат атракціонів на площі перед львівським цирком. Але у ці святкові дні діти каталися на електромобілях поміж натовпу довкола головної ялинки міста.

У коментарі Тvoemisto.tv Гелена Пайонкевич пояснює, що на законодавчому рівні неврегульовані усі формальності щодо встановлення, використання, надання дозволів на атракціони.

«У Львові підприємці, які надають в оренду електричні машинки, мають у власності приміщення на проспекті Свободи. Там здають машинки за договором прокату, вказують на місце, де кататися – скеровують на площу перед Оперою. Після реконструкції цієї площі це узагалі неприпустимо», – каже Гелена Пайонкевич.

Переважно, каже посадовиця, підприємців не штрафують, а електричні автомобілі, які часом конфісковують муніципали, доводиться повертати за рішенням суду.

«Вважаю, що треба проводити масштабну роз’яснювальну роботу з батьками. У підприємця Муніципальна варта забирає машинки, він звертається до суду, суд зобов’язує повернути їх», – додає вона.

За період зимових свят ЛКП «Муніципальна варта» склала 4 приписи про усунення протиправних дій на підприємця, який здає машинки в оренду, каже Тvoemisto.tv в.о. директора ЛКП «Муніціпальна варта» Юрій Галась.

«Батьки не скоюють правопорушення, з ними можемо проводити лише роз’яснювальну роботу. Ми кілька разів виходили до підприємця, складали постанову про усунення правопорушення впродовж пів години. Він машинки забирав в арку на проспекті Свободи, з арки він здійснював прокат, там його юридична адреса. Припис не передбачає штрафу, а те, що ми подаємо до суду про вилучення цих машинок, то ми ще ні разу не виграли», – каже Юрій Галась.

Цю справу він називає боротьбою з вітряками.

Читайте також: У Львові тестують новий фонтан на площі Двірцевій. Фото, відео

Галицька районна адміністрація мала розмістити на площі відповідне ознакування, інформацію про те, що кататись там заборонено. Знаків нині на площі не видно, втім голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля каже, що вони були на площі поблизу пішохідних переходів із двох сторін – з боку театру Марії Заньковецької і з паралельної сторони.

«Знаки були наклеєні при заходах на площу, поблизу пішохідних переходів. Може їх зараз і не видно. Будемо поновлювати, як тільки сніг зійде», – каже він.  

Зазначимо, що на проспекті Свободи здає машинки в оренду ФОП Олена Животова.

Читайте також: Машинки-атракціони у Львові працюватимуть біля Цирку

Нагадаємо, що Львівська міська рада заборонила діяльність будь-яких атракціонів майже на всій території історичного центру міста ще у червні 2017 року. Тоді йшлося про площу Ринок, територію біля Оперного театру та кілька центральних кварталів, обмежених вулицями Торговою, Наливайка, Січових Стрільців, Словацького, Стефаника, Дудаєва, проспектом Шевченка, вулицями Герцена, Франка та Підвальною.

Згідно із положенням, на зазначених локаціях заборонено встановлювати надувні гірки, каруселі, тренажери, батути, а також здійснювати прокат дитячих автомобілів, гіроскутерів та ховербордів. 

Раніше «Муніципальна варта» неодноразово вилучала у підприємців дитячі машинки, що їздять перед Оперним театром, та суд завжди повертав їх власникам.

Вікторія Савіцька

 

Читайте також: Судова карусель. Чому заборона на дитячі машинки у центрі не працює

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!