Коли почнуть будувати першу за часів Незалежності православну церкву в центрі Львова

5074 0
Переможця визначили ще у вересні 2019 року, але премії архітекторам досі не виплатили.
Фото: Компанія Contest

Фото: Компанія Contest

У Львові ще у вересні торік провели конкурс на найкращий проєкт будівництва храму Ікони Пресвятої Богородиці Скоропослушниці в районі вул. Костя Левицького – вул. Пекарської.

Тоді у конкурсі взяли участь 23 проєкти – зі Львова, Івано-Франківська, Києва, Дніпра, Кривого Рогу. Перші три місця посіли команди львівських архітекторів, а перше місце журі присудило Ігорю Хамарі та Євгенові Дацишину, асистентам кафедри «Архітектурного планування» НУ «Львівська політехніка». 

Однак через карантин премії переможцям ще не виплатили, а реалізацію проєкту також поставили на паузу.

Читайте також: У центрі Львова вперше за сто років планують звести храм. Хто проти? 

Як розповів Тvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, подальшу реалізацію проєкту пригальмували карантин та скарги стосовно учасників, проєкту переможця та самої процедури проведення конкурсу.

«Нам надійшли скарги щодо проєкту переможця та стосовно самої процедури. У нас є визначений переможець, але є вимоги Кабміну щодо проведення конкурсу, за якими на засіданні мають бути присутні обов’язково дві третини від присутніх, а там були тільки половина із членів комісії», – пояснив Антон Коломєйцев.

Через карантин змістилися виплати премій призових місць у сумі 90, 60 та 30 тис. грн. Їх обіцяють виплатити найближчим часом. Управління архітектури також брало до уваги скарги мешканців Львова у соцмережах.

«Було кілька формальних скарг і кілька неформальних, які публікувалися у мережі. Ми їх також беремо до уваги. Тому ми звернулися до ініціаторів будівництва, архітекторів, щоб вони врахувати зауваження громадськості у проєкт», – розповів Антон Коломєйцев.

Головний архітектор каже, що дуже важливо врахувати всі побажання та зауваження, тому що це вперше з часів незалежності у центрі Львова зводять новий храм.

«Хотілося би, щоб релігійна громада могла зреалізувати свою ідею спорудити храм. Але тут дуже цінне історичне середовище і небайдуже, як вона виглядатиме. Важливо, щоб проєкт доповнив новою будівлею образ сакральних об’єктів у центральній частині міста», – розповів головний архітектор.

Він додав, що за кількістю поданих проєктів цей архітектурний конкурс був зразковим.

Читайте також: Якою має бути перша за сто років нова церква у центрі Львова

Через карантин зустріч із учасниками конкурсу та представниками релігійної громади не відбулася. На ній мають визначити, чи робити проєкт комбінованим, чи доопрацювати існуючий.

Настоятель громади УПЦ КП Личаківського району отець Микола Бобик розповів Тvoemisto.tv, що релігійна громада проголосувала, що проєкт-переможець конкурсу повністю відповідає їхнім очікуванням. Розмови про будівництво церкви ведуться уже 5 років, каже отець.

«Я – прихильник духовної демократії. Щоби люди, які ходять у цей храм, мали право вибору і голосу», – сказав отець Микола Бобик.

Раніше отець розповідав, що їхня громада має 80 членів, а служби, на які приходять по півсотні людей, відправляють у капличці інфекційної лікарні.

Додамо, храм Православної церкви України планують звести у зеленій зоні біля університету ветеринарної медицини. 

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!