Чому у Львові та області не вдалося досягти обіцяного колективного імунітету від Covid-19. Пояснення

2265 0
Колективний імунітет планували досягти до початку 2022 року, але зараз рівень вакцинації не досягає навіть 50%.
Фото: Pexels

Фото: Pexels

На Львівщині, станом на кінець 2021 року, двома дозами від коронавірусної інфекції провакцинували трохи більше 45% дорослого населення. Одну дозу мають майже 48%. Про це у коментарі на питання Тvoemisto.tv повідомив директор департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис.

У Львові кількість провакцинованих дещо вища. Як уточнили Тvoemisto.tv у пресслужбі Львівської міськради, двома дозами у провакцинували 60,1%, а одну дозу вже мають 66% львів’ян.

Читайте також: Колективний імунітет на Львівщині запрацює, якщо вакцинувати щодня 12 тисяч людей

Проте і цього недостатньо для колективного імунітету. Він повинен бути на рівні щонайменше 70%.

Як напередодні наголошував координатор із вакцинації у Львівській області Олег Когут, колективний імунітет планували досягти до нового 2022 року. За словами Ореста Чемериса, колективного імунітету не вдалося досягнути через різні причини.

«Ідеальний показник для колективного імунітету – не менше 70%. Зараз цифри не досягають 50%. Вакцинальна кампанія у нас є добровільна і ми не можемо змусити населення піти і вакцинуватися. Певні групи, які в нас в пріоритеті, також почали вакцинувати лише з осені. Мешканці повинні мати стійке розуміння, що вакцинація вберігає, що у пріоритеті здоров’я і таки піти і зробити щеплення. Дуже сподіваюємося, що у першій половині 2022 року таки зможемо досягнути колективного імунітету», – каже очільник департаменту.

Головний медик області також зазначив, що однією вакцинацією пандемію не подолати.

Читайте також: Нова хвиля небезпечного штаму Сovid-19 може накрити Львівщину уже за кілька тижнів

«Симптомів коронавірусної інфекції можна і не мати, але хворим все ж бути. Тому, щоб подолати епідемію все має працювати у комплексі – вакцинація і карантинні обмеження. Іншого методу не має», – додав Орест Чемерис.

На думку заступниці гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марії Озірковської, темпи вакцинації на Львівщині непогані, але у порівнянні з піком, коли посилено вакцинувались медики, вчителі та працівники кафе, барів, ресторанів, аби мати змогу далі працювати, таки дещо знизилися.

«Темпи вакцинації у нас дещо впали, хоча на рівні України Львівська область є серед лідерів. У нас великий вибір вакцин, тож кожен, хто ще не провакцинувався, повинен прийти у центр чи пункт вакцинації та отримати свій захист», – каже вона.

Що стосується бустерної та додаткової дози вакцинації від Covid-19, то її на Львівщині на кінець 2021 року зробили 170 та 74 людей відповідно. Дітей від 12 років щеплення зробили трохи більше 3 тисяч.

Нагадаємо, що 1 і 2 січня 2022 року у Львові та області не працюватимуть центри та пункти вакцинації населення від коронавірусу. Не працюватимуть вони й по цілій Україні. А в інші дні будуть відкритими за звичайним графіком. 

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!