У Львові збільшилася кількість кліщів. Фото, відео

3129 0
З початку року понад 140 людей звернулися до медиків з приводу укусів кліщів.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

У Львові розпочали дезінфекцію львівських парків від кліщів. Уже обробили парк «Високий замок», парк «700-річчя», парк імені Івана Франка, Кортумову гору, парк «Знесіння» та парк біля лікарні на Пилипа Орлика. 

Про акарицидну обробку, безпеку перебування у парках під час та після обробки і способи вберегти себе від кліщів Tvoemisto.tv розповів працівник профілактичної дезінфекції Львова Володимир Лапунька. 

За його словами, цього року збільшилася популяція кліщів, тому що «посунулася» весна. Крім того, колись обробляли поля та ліси, а зараз цього вже не роблять. Через це кількість кліщів постійно росте.

«Найбільш активні кліщі весною, тоді й потрібно проводити обробку. Влітку вони втрачають свою активність, а з вересня знову починають розмножуватися», – розповідає Володимир Лапунька. 

Спеціальну акарицидну обробку від кліщів проводять щороку у тих місцях в парках, де найбільше ходять люди. В місцях обробки безпечно ходити без спецодягу навіть під час дезінфекції, тому що концентрація речовини не є небезпечною для людини. 

Однак, працівники, які проводять дезінфекцію, змушені бути у спеціальних костюмах, рукавицях та респіраторі, тому що вони перебувають у місці обробки тривалий час. 

«Загрози здоров’ю людини немає, але якщо в когось астма чи алергія, то краще не йти в парк під час обробки, бо це може спровокувати різні алергічні процеси», – каже Володимир Лапунька. 

Гуляти парком після дезінфекції можна вже через 2-3 години, оскільки засіб не залишає після себе ніяких елементів. 

Працівник профілактичної дезінфекції Володимир Лапунька також каже, що самостійно обробляти власну територію можна, але не знає, чи можна купити спеціальні засоби у будь-яких магазинах. Їхня компанія замовляє ці засоби у відповідній фірмі по 20-40 літрів за один раз. 

Читайте також: «Хвороба з тисячами облич». Як львів'янка бореться із укусом кліща

Люди помилково вважають, що кліщі сидять на деревах, однак найвищою точкою їхнього перебування є кущі. Найчастіше ж на них можна на трапити у траві, розповідає Володимир Лапунька. 

«На природі потрібно одягатися, бо всіх кліщів знищити не можна, їх часто може заносити вітром з інших місць», – каже Володимир Лапунька. 

Повертаючись з парку, потрібно зняти одяг і зтрусити його від кліщів, тоді оглянути своє тіло. Якщо побачили кліща, то забрати його і вбити. 

«Однак, якщо кліщ вже заліз у шкіру, треба звернутися до лікаря. Не потрібно робити цього самостійно, адже ви можете витягнути його не до кінця», – додає Володимир Лапунька. 

Також потрібно дбати про своїх домашніх улюбленців, з якими гуляєте у місцях, де є кліщі. Володимир Лапунька каже, що тваринам обов’язково необхідно робити щеплення і купувати у ветаптеках спеціальні препарати, які вбивають кліщів. 

Додамо, що з початку цього року з приводу укусів кліщів у Львівську обласну лікарню звернулися понад 140 осіб. У 11 з них діагностували хворобу Лайма. Чим небезпечна ця хвороба і які вона має наслідки, читайте в історії модераторки групи у Фейсбук «Лайм Україна» «Хвороба з тисячами облич».

Софія Шавранська
Фото та відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!