Чому в Україні з прилавків зникнуть коньяк та шампанське

2974 0
Скоро з прилавків магазинів пропадуть вітчизняні шампанське, коньяк, херес, портвейн, кагор, мадера, токай, марсель, малага і кальвадос.
фото: tyronstylemagazine.wordpress.com

фото: tyronstylemagazine.wordpress.com

Нещодавно Євросоюз повернувся до питання використання географічних найменувань у виноробстві, нагадавши Україні, що, підписуючи Угоду про асоціацію в ЄС, взяла на себе зобов’язання протягом 10 років перестати експлуатувати «чужі» назви. Тобто до кінця 2025 року наші шампанське, коньяки повинні зникнути з торгових полиць.

Українські реформатори пропонують почати готуватися до настання часу вже зараз. Зокрема, вони вже підготували зміни до Закону «Про виноград і виноградне вино», у разі прийняття яких виробники зможуть самостійно вибирати назву для своєї продукції.

Як розповів голова Асоціації виноградарів і виноробів України Сергій Михайлечко, мова йде фактично про створення нового бренду і його просування. «Сьогодні звучить пропозиція замінити коньяк на бренді. Але бренді – це продукт перегонки дистиляту, для виробництва якого використовуються будь-які спирти, а не тільки виноградний, як для коньяку. Тобто в один ряд ми ставимо два продукти, які кардинально відрізняються за статусом, виробничим витратам тощо», – пояснив експерт.

Читайте також: В Україні пиво прирівняли до алкоголю. 5 змін до закону

Президент Асоціації сомельє України Дмитро Сидоренко вважає, що вимоги Євросоюзу цілком розумні. Тим більше, що чимала частка українського спиртного просто не може претендувати на розкручені назви, бо не відповідає їм за якістю.

Наші виробники, щоб знизити собівартість продукції, масово порушують технології і використовують дешеву неякісну сировину, стверджує експерт.

Джерело: finance.ua.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!