Чому варто читати з дитинства? Кілька фактів

3473 0
Дослідники рекомендують вчитися читати складні і об`ємні книги з дитинства. Це навчить мозок вибудовувати довгі ланцюжки причинно-наслідкових зв`язків. До того ж 6-хвилинне читання знижує рівень стресу на 66%, і цей метод набагато ефективніший прогулянки або музичної терапії.
фото: p-p.com.ua, rozumnadytyna.com.ua,  bokmal.com.ua, themap.com.ua

фото: p-p.com.ua, rozumnadytyna.com.ua, bokmal.com.ua, themap.com.ua

Вчені також довели, що читання не тільки підвищує інтелект, але й покращує фізичне здоров`я. До того ж, психіка любителів почитати – також на висоті.

Виявляється, читання «примушує» людський мозок виконувати цілий комплекс вправ. Керівник дослідження професор Оксфордського університету Джон Стейн вважає, що крім простого слідування за перипетіями сюжету, при читанні посилюється робота уяви. За словами вченого, читання тренує мозок людини. Занурення в книгу це не просто слідування за сюжетом, а посилена робота уяви, а якщо з героями відбувається щось цікаве або хороше, то подумки з нами відбувається те ж саме. Читач співпереживає героям і подумки переживає ті ж події, що й вони.

Підключивши до досліджень апарат МРТ, вчені зафіксували у людей, які читають опис запахів, смаків чи ландшафтів, активність тих зон мозку, які відповідають за сприйняття відповідних подразників «вживу». Мозок працює таким чином, що уявні картини людина нібито переживає в реальності. Перегляд телевізора і захоплення іграми не дають такого яскравого «ефекту присутності».

За матеріалами prarus.info

Опублікувала Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!