Хто у Львові відповідає за встановлення пам'ятників та що робити з Моцартом

5907 0
Довкола цієї скульптури тривали довгі дискусії ще від часу проєкту.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Після активного обговорення львів'ян скульптури Францу Ксаверу Моцарту на площі Маланюка Тvoemisto.tv організовує публічну дискусію на тему: «Чому встановлення пам’ятника Моцарту молодшому у Львові спричинило скандал?». На ній ми хочемо з'ясувати, хто у Львові відповідає за встановлення пам'ятників та чому саме пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту спричинив таку бурхливу реакцію містян.

Дискусія відбудеться у сьогодні, 2 вересня, о 12:00. 

Під час прямого ефіру розкриємо відповіді на такі питання:

  • Хто приймає рішення у Львові, які пам'ятники встановлювати?
  • Яка процедура встановлення скульптур та пам'ятників у місті?
  • Хто може оцінювати мистецькі твори і визначити їхню цінність?
  • Яка задумка цього мистецького твору?
  • Куди поділась позолота скульптури, яка анонсувалась у проєкті?
  • Чому саме пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту спричинив таку бурхливу реакцію містян?

 

Учасники дискусії:

  • Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова;
  • Себастьян Швайкерт, австрійський скульптор, автор пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту;
  • Наталія Криничанка, львівська мисткиня та виконавиця авторських пісень, авторка петиції до Львівської міськради про демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту;
  • Павло Гудімов, український музикант, арт-менеджер, колекціонер мистецтва;
  • Микола Шеремета, архітектор, голова Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України;
  • Дарина Скринник-Миська, кандидат філософських наук, завідувач кафедри актуального мистецтва Львівської національної академії мистецтв.

 

Пряму трансляцію дискусії можна буде переглянути на Фейсбук-сторінці Тvoemisto.tv та на Ютуб-каналі медіа-хабу.

Нагадаємо, що цьогоріч 26 липня минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера. Франц Ксавер Моцарт певний час жив і творив у Львові, працював приватним учителем музики, а у 1826-1829 роках очолював музичний хор святої Цецилії. У 1826 році у соборі Святого Юра відбувся концерт, під час якого композитор виконав знаменитий батьківський «Реквієм».

З нагоди 230 років від його дня народження у Львові 26 серпня урочисто відкрили пам'ятник композитору. 

Довкола цієї скульптури раніше тривали довгі дискусії і мешканці навіть збирали підписи під петицією, щоб міська рада скасувала рішення про встановлення композиції. Коли в мережі почали з'являтися фото незавершеної моделі скульптури, то дехто з людей почав обурюватися, а дехто захоплювався. Творив цю скульптуру австрійський митець Себастьян Швайкерт у передмісті Зальцбурга. 

Львівська спілка художників  раніше виступила проти встановлення пам'ятника сину Моцарта у такому вигляді і наголосила на «агресивній естетиці» пам’ятника. У спілці зазначали, що влада мала б залучити представників відповідних творчих спілок хоча б для консультацій стосовно цього пам’ятника чи вибору іншого, який би представляв українську культуру.

Водночас ініціаторка встановлення пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту Оксана Линів наполягала, що ця скульптура не тільки стане туристичною родзинкою, а і підтвердить, що класична музика – не є музейним експонатом, що відноситься до конкретної історичної епохи, а є безперервною культурною традицією, яка об'єднує покоління крізь століття, держави та кордони.

«Так і Моцарт – через понад пів століття радянських заборон, повернеться до міста, яке він обрав своєю музичною Батьківщиною, щоб нагадати всім про європейську історію Львова», – говорила Оксана Линів.

Після встановлення пам'ятника Моцарту молодшому, 30 серпня, львівська мисткиня та виконавиця авторських пісень Наталія Криничанка зареєструвала петицію до Львівської міськради про його демонтаж. Петиція вже зібрала понад 180 голосів. Раніше, 7 липня, петицію про скасування рішення ЛМР про встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам’ятного знака) Франца Ксавера Моцарта на пл. Є. Маланюка зареєстрував депутат ЛОР Володимир Квурт. Вона набрала 287 голосів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!