Чому до Львова курсують перероблені вантажні мікроавтобуси і хто за це відповідає

6945 0
Йдеться про напрямки Львів – Луцьк, Львів – Тернопіль, де деякі транспортні засоби досі не відповідають вимогам Кабміну.

Із 1 січня 2019 року в Україні почала діяти постанова Кабінету міністрів, яка забороняє перевозити людей транспортом, переробленим із вантажних в пасажирські мікроавтобуси. Натомість на Львівському автовокзалі, що на вул. Стрийській, досі продовжують курсувати такі автобуси. Приміром, йдеться про напрямки Львів – Луцьк, Львів – Тернопіль (ФОП Чайківський Б.Ю. ФОП Пуківський О.В.), де деякі транспортні засоби досі не відповідають вимогам Кабміну. Про це йдеться у стрімі Tvoemisto.tv.

Читайте також: В уряді анонсували кінець ери старих маршруток. Що пропонують

Зокрема, мікроавтобус Львів – Тернопіль має 15 місць, тому іноді доводиться їхати на табуретці. У цьому переконався також кореспондент Tvoemisto.tv. Поруч на автовокзалі також є пасажирські автобуси «Богдан», «Еталон».

Читайте також: Автобуси і політика. Чому Садовий запитує у львів'ян, у кого місту купувати транспорт

Як пояснює у коментарі Tvoemisto.tv заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень, обласна адміністрація у своїх умовах конкурсу не пропускає транспортні засоби, що були переробленими з вантажних, однак має вплив лише на ті напрямки, де замовником є управління транспорту.

«У нас така категорія, окрім того, що заборонена, то ще й не підходить за стандартами. Інша справа, як ті ж самі перевізники потім це доводять до розуму і отримують відповідні сертифікати. На наших маршрутах, де замовником є ЛОДА, управління транспорту, таких транспортних засобів нема», – каже він.

Додамо, що автобусами міжобласних маршрутів, за словами Тараса Греня, займається Міністерство інфраструктури України. Tvoemisto.tv скерувало інформаційний запит стосовно цього і очікує на зворотний зв'язок, а також намагалося сконтактувати з Управлінням Укртрансбезпеки у Львівській області, однак наразі відповіді не отримали. 

Читайте також: Безпечний проїзд. Як позбутися готівки у громадському транспорті Львова

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4583, який пропонує нову модель громадського транспорту. У пояснювальній записці йдеться про те, що «темпи оновлення парку рухомого складу автомобільного транспорту приватних перевізників не відповідають потребам сьогодення» і «частина транспортних засобів, що обслуговують міські автобусні маршрути, за своєю конструкцією та пасажиромісткістю морально застаріла».

Якщо законопроєкт стане законом, то маршрутки, які зараз виконують більшість перевезень в українських містах, цим нормам не відповідають. Додамо, що створенням і впровадженням системи надання послуг з перевезення пасажирів автомобільними маршрутами має займатися місцева влада.

Ольга Коваль

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!