П'ять текстів про кримських татар у Львові

2054 1
У середу, 18 травня, в Україні вшановуватимуть 72-гу річницю депортації кримських татар зі своєї Батьківщини – Криму. З цієї нагоди у Львові також проведуть низку заходів. Tvoemisto.tv ж пропонує прочитати матеріали про кримських татар, переселенців та їх життя у Львові.
фото: espreso.tv

фото: espreso.tv

Ернест Абкелямов: Крим кличе, Крим чекає, ми повинні туди повернутися

Ким є кримські татари? Ким є частина тих українців, які через анексію Криму були змушені мігрувати? Які перед ними постають найбільші виклики і проблеми? В межах другого матеріалу проекту "Переселені війною" Tvoemisto.tv поспілкувалось з головою мусульманської кримсько-татарської релігійної спільноти “Їхсан” Ернестом Абкелямовим, а також із кримським татарином Мустафою Білялом, головою великої сім’ї, яка через ці події була змушена виїхати із Криму.

Що варто знати львів’янам про кримських татар? 20 традицій

Матеріал про те, що варто знати львів’янам про кримських татар, традиції святкування їх весілля, сватання, народження дитини та смерті. Про це розповів кримськотатарський етнолог Ульвіє Аблаєва

Олег Коляса: До кримських татар у Львові ставляться добре, до східняків – погано

Олег Коляса є представником Громадського сектору Майдану, він координує поселення біженців у Львові з того часу, відколи вони вперше почали приїжджати до нашого міста. ;Tvoemisto.tv вирішило дізнатися скільки переселенців насправді переїхало на Львівщину, де та в яких умовах вони живуть, з якими проблемами стикаються, та як ставляться до так званих внутрішніх переселенців самі львів’яни.

Джамала. 10 думок про переселенців, музику і надію

Кримчанка Джамала здобула перемогу на пісенному конкурсі «Євробачення – 2016», за результатами голосування національних журі країн-учасниць та смс-голосування глядачів, Джамала набрала 534 бали. Ми ж пропонуємо текст у якому Джамала розповіла про нові пісні, свою пристрасть до Львова, власне розуміння успіху та моди. А в ексклюзивному відеоінтерв’ю для Tvoemisto.tv пояснила, чому переселенцям зараз по-особливому складно, та закликала львів’ян дати їм шанс почуватися тут своїми. 

Крим у Львові: три заклади кримськотатарської кухні

Це не просто заклади у Львові. Вони були відкриті переселенцями із Криму. Як стверджують самі власники кафе, головна їх мета – поширити культуру споживання їжі кримських татар. У жодному з них не продають алкоголь, зате можна скуштувати юфакаш та каву без води. 

Нагадаємо, сьогодні, 18 травня, проведуть низку заходів з нагоди 72-ї річниці депортації кримських татар. З їх програмою можна ознайомитись за посиланням

Довідка. 18 травня 1944 року радяньска влада за вказівкою Сталіна депортувала до Центральної Азії, Сибіру та Уралу всіх кримських татар зі своєї батьківщини - Криму. Наслідки для корінного народу півострова сталижахливими - близько половини всього народу загинуло. Тільки у 1989 роцікримським татарам надали право повернутись додому. Після анексії Криму Російською Федерацією, яка почалась у лютому 2014 року, кримські татари зазнають масових репресій: численні обшуки в будинках, зникнення і вбивства людей, переслідування, кримінальні справи та тюрми. Близько 20 000 кримських татар змушені були знову покинути свої домівки 


Читайте також:
18 Травня, 2016 12:10
666 ... стільки реклами про цих"бідаків" ... та все'дно ТАКИЙ "гарний товар" нах кому потрібен ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!