Куди поїхати на вихідні зі Львова. 4 замки-пам'ятки архітектури, що вже почали туристичний сезон

5994 0
Замки Львівщини розпочинають туристичний сезон, тож охочі відвідати чудові пам’ятки архітектури можуть планувати свої травневі вихідні. Пропонуємо їх провести в одному чи навіть кількох стародавніх спорудах.
Фото: Дмитро Тарадайка

Фото: Дмитро Тарадайка

Свірзький замок

Офіційне відкриття туристичного сезону у митсецькому центрі «Замок Свірж» було ще 15 травня, до цього там проводили з у тестовому режимі тут проводять групові екскурсії вихідного дня. У замку є укриття, де відвідувачі у разі повітряної тривоги зможуть сховатися.

Унікальна фортифікаційна пам’ятка ХV-XVI ст. сьогодні перебуває у користуванні Національної спілки архітекторів України. Будівля добре збережена, а внутрішній простір часто використовується для проведення різноманітних заходів та зйомок кінофільмів. 

Екскурсії відбуватимуться щовихідних з 10:00 до 17:00 за попередньою реєстрацією. Деталі за посиланням.  

Вартість квитка100 грн з особи, для студентів і пенсіонерів – 50 грн, для дітей до 12 років в супроводі батьків вхід безкоштовно. Також безоплатний вхід передбачений для захисників України, членів спілки архітекторів, осіб з інвалідністю за наявності посвідчення та мешканців с. Свірж.

Підгорецький замок

Замок у селі Підгірці на Золочівщині є перлиною «Золотої підкови Львівщини», пам’яткою архітектури пізнього Ренесансу і бароко. На сьогодні це музейний підрозділ Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Підгорецький комплекс включає бастіони, палац, костел св. Йосифа, заїжджий двір та парк, створений гетьманом великим коронним Станіславом Конєцпольським у 1635-1640 рр.

У травні музей-заповідник можна відвідати ще 20-22 (п’ятниця – субота) та 27-29 (п’ятниця – субота). Години роботи з 10:00 по 17:00. Каса працює до 16:30.

Квиток для дорослого коштує 90 грн, для дітей та пенсіонерів – 20 грн, для студентів – 60 грн. Також діють сімейні квитки: для дорослого з однією або двома дітьми вхід обійдеться у 100 грн, а для двох дорослих з дитиною або двома дітками – 180 грн.

За екскурсію для дорослих варто заплатити 200 грн, для дітей та пенсіонерів – 60 грн, для студентів – 90 грн.

Олеський замок

Замок в Олеську – пам’ятка архітектури ХІІІ – ХVІІІ ст. У другій половині ХV ст. замок перетсав бути оборонною спорудою та перетворився у резиденцію магнатських родів – Даниловичів, згодом Собеських, Жевуських. А у 1629-му тут народився майбутній король Польщі Ян ІІІ Собеський.

У музей-заповідник, крім замку, входить колишній монастир капуцинів з костелом св. Йосифа (1739 р., архітектор – Мартин Добравський), де розташована експозиція ренесансної скульптури, є виставкові зали та студійні фондосховища, в яких зберігаються колекції дерев’ної скульптури 15-20 ст. 

У травні замок в Олеську працюватиме для відвідувачів ще 20-22 (п’ятниця – неділя) та 27-29 (п’ятниця – неділя). Час роботи з 10:00 по 17:00, каса працюватиме до 16:30.

Вартість квитка – 90 грн з особи, для дітей та пенсіонерів – 20 грн, для студентів – 60 грн. Також можна придбати сімейні квитки: дорослий + 1 або 2 дитини –  100 грн, двоє дорослих + 1 або 2 дитини – 180 грн.

Екскурсія для дорослих коштує 200 грн, для дітей і пенсіонерів – 60 грн, для студентів – 90 грн, іноземною мовою – 300 грн.

Жовківський замок

Замок у Жовкві, який є найбільшою спорудою в містечку, збудував архітектор Павло Щасливий на замовлення гетьмана Станіслава Жолкевського у 1594-1605 роках. Спершу тут мешкала родина гетьмана Богдана Хмельницького, а в другій половині XVII століття був резиденцією короля Яна III Собеського, бували в ньому посли та короновані особи з усієї Європи.

Музей-заповідник складається з чотирьох веж та з’єднаних між собою закритих бойових галерей. Всередині замку є велике внутрішнє подвір'я, а в торцях корпусів біля наріжних веж – малі дворики. Найбільшого розквіту будівля досягла за панування Яна III Собеського, який 1674 року перетворив замок на багату королівську резиденцію. Біля замку також були закладені чудові паркові ансамблі.

У травні музей-заповідник можна відвідати ще 20-22 (п’ятниця – неділя) та 27-29 (п’ятниця – неділя). Години роботи: з 10:00 по 17:00. Каса працює до 16:30.

Вхід для дорослого коштує 90 грн з людини, для студентів – 60 грн, для дітей та пенсіонерів – 20 грн. Сімейний квиток для дорослого з однією або двома дітьми коштує 100 грн, якщо дорослих двоє, тоді 180 грн.

Екскурсії для дорослих обійдеться у 200 грн, для дітей та пенсіонерів – 60 грн, для студентів – 90 грн. За екскурсію іноземною мовою доведеться віддати 300 грн, а за похід по об’єктах заповідника – 400 грн.

Підготувала Юлія Осим

Фото з сайту vidviday.ua та Христини Кундири


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!