Чи багато зараз змій у Львівських Карпатах і що робити при зустрічі з ними

10121 0
Небезпека не дуже значна – отрути українських гадюк не сильні та мають переважно місцеву, а не загальну нервовопаралітичну дію.
гадюка і веретільниця

гадюка і веретільниця

На Львівщині можна зустріти чотири види змій, більшість із яких – неотруйні. Це вуж звичайний, а також рідкісні й занесені у «Червону книгу України» мідянка та полоз лісовий. Вони неотруйні. Отруйним є лише один вид – гадюка звичайна (на головному фото ліворуч). Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив голова Львівського відділення Українського герпетологічного товариства Тарас Гринчишин.

Окрім того, часто трапляється дещо схожа на змій й цілковито нешкідлива безнога ящірка – веретільниця ламка (на головному фото праворуч). На Закарпатті водяться ті ж види, а ще водяний вуж. Зараз, за словами змієзнавця, у Карпатах їх доволі багато, однак через негоду могло поменшати.

Полоз лісовий

Мідянка

У самому ж Львові зазвичай трапляється лише вуж звичайний – частіше на околицях міста та поблизу парків, але часом на центральних вулицях і навіть у житлових будинках. Кілька разів протягом останніх років до міста з більш південних і теплих регіонів України випадково – ймовірно, у транспорті чи багажі мандрівників та рибалок – потрапляв і вуж водяний. 

Небезпека, продовжує Тарас Гринчишин, не дуже значна – отрути усіх українських гадюк не дуже сильні та мають переважно місцеву, а не загальну нервовопаралітичну дію.

Читайте також: Галицькі гади. Які змії водяться у нас і що робити при зустрічі з ними

«Якщо ж на шляху трапиться змія, треба не панікувати, а передусім спробувати роздивитися й з’ясувати, з ким маємо справу. Наші змії, зокрема й гадюка, ніколи першими не нападають на людину – вона ж не є їхньою здобиччю, а її поява, навпаки, несе з собою загрозу. Тож укусити вона може тоді, коли на неї наступили, торкнулися її рукою або ж коли вона не має шляху для втечі. Якщо ви цього не робили, то найкраще буде обійти гадюку стороною. Вона не дуже рухлива, тож дистанція у два-три метри вже буде безпечною. За потреби її можна відкинути зі стежки довгою палицею чи гілкою», – каже Тарас Гринчишин.

Якщо трапиться неотруйний вид, то можна не хвилюватися. Але коли змія поселилася неподалік житла і вам від цього некомфортно, то її можна відловити палицею чи рукою та віднести подалі. Те саме можна зробити і з гадюкою, але краще лишити цю справу фахівцям. Крім того, варто розчистити обійстя від зайвих заростів, непотребу, харчових відходів, які можуть приваблювати гризунів.

Читайте також: Як уберегтись від львівських комарів. Поради експертки

«У разі укусу, варто дезінфікувати чи хоча б промити водою. Відразу зняти браслети, перстень, обручку тощо. Дискусійним залишається відсмоктування отрути. Можна спробувати видалити якомога більше отрути з рани, видушуючи її з кров’ю чи відсмоктуючи. У жодному разі не слід цього робити ротом, якщо тріснута губа або є відкрита рана, оскільки отрута може потрапити у кровоносні судини шиї та голови, що небезпечно. Якщо ж слизові оболонки цілі, то негайно спльовуючи відсмоктану отруту цьому можна запобігти», – додає він.

У будь-якому випадку, зменшення дози отрути, яка потрапила в організм, зменшує її наслідки.

Не можна накладати джгут, оскільки отрута гадюки має сильну місцеву дію і від застою крові може початися відмирання тканин у місці укусу. З іншого боку, навпаки, не варто інтенсивно рухати враженою кінцівкою, щоб не дозволяти отруті розійтися по всьому організму. Кінцівку варто знерухомити, місце укусу можна охолодити, але не розрізати й не припікати.

Додамо, що протягом червня на Львівщині змії вкусили трьох мешканців. А також нещодавно на вул. Коновальця поблизу дитячого майданчика діти знайшли отруйну змію. Здебільшого, гадюку могли випадково завезти в автомобілі у місто мешканці, які відпочивали на природі або ж хтось тримав її вдома і відпустив, чи вона втекла сама.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!