Чи безпечні «буржуйки» у підвалах житлових будинків

5726 0
Має бути відповідальна особа, яка контролює роботу печі та відповідає за безпеку.
Фото: primorka.city

Фото: primorka.city

Львів купує «буржуйки» для багатоквартирних будинків, щоб забезпечити тепло на період опалювального сезону у разі надзвичайних ситуацій. Водночас у ДСНС зауважують, що такі обігрівачі у підвалах житлових будинків – не завжди безпечно. Тому варто зрозуміти, чи можна їх використовувати. Про це у програмі «Тема тижня» на Tvoemisto.tv повідомив речник Головного управління ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

«Є багато вимог і рекомендацій щодо їх встановлення і використання. «Буржуйки» у підвалах житлових будинків – це додаткові ризики для безпеки починаючи з вибору таких печей і встановлення до повного виводу газів і продуктів згоряння назовні. Зрештою, це відкритий вогонь», – каже він.

Читайте також: У Львові у будинках з центральним опаленням температура становитиме +18 тепла

Найперше – «буржуйку» обов’язково треба встановлювати на негорючу основу. Якщо підлога дерев’яна, треба поверх неї викласти металевий лист чи шар цегли. Піч має щільно закриватись, щоб дрова, якими вона опалюється, не виступали за межі топки, а також для того, аби продукти згоряння не потрапляли в приміщення, бо ними можна отруїтися.

Окрім того, у приміщенні, яке обігріватимуть «буржуйкою», має бути особа, яка відповідає за розтопку печі, щоб контролювати її роботу, залишатись на місці, поки дрова повністю не прогорять. Також перед тим, як вийти з приміщення, відповідальна людина повинна перевірити, чи все безпечно. Речник ДСНС Львівщини наголошує, що обов’язково потрібно встановити газоаналізатор, який визначатиме рівень вуглекислого газу, що накопичився у підвалі. Інакше люди отруються.

«Труба, якою виводяться відпрацьовані гази, має бути ізольована, але це за умови, що вона не нагрівається понад 90 градусів. Її кінець треба вивести на зовні. Якщо йдеться про будівлю до двох поверхів, то труба має виступати на 1,5 м від зовнішньої стіни. Але якщо будинок дев’ятиповерховий – це недопустимо, бо продукти згоряння через кватирки потраплятимуть в помешкання на верхніх поверхах. Розумію, що взимку вони зачинені, але є ж ще балкони, не на всіх із них ідеальний порядок. Будь-яка іскра з димоходу може спричинити пожежу», – пояснює Віталій Туровцев.  

Читайте також: На Львівщині готуються встановлювати мобільні котельні. Яким буде опалювальний сезон в області

З його слів, рішення про встановлення «буржуйки» у будинку приймає керівник ОСББ, ЛКП чи будь-якого багатоквартирного будинку, він призначає відповідального за цим процесом і, фактично, несе відповідальність за її експлуатацію. Окремого погодження для цього немає.

Нагадаємо, на Львівщині напрацьовують механізм щодо заміни обладнання на альтернативні види палива у разі надзвичайних ситуацій під час опалювального сезону. Також розглядають використання мобільних котелень та встановлення пунктів обігріву. А міський голова Андрій Садовий заявив у коментарі Tvoemisto.tv, що у Львові розробляють комплексну програму, яка б зробила можливим використання альтернативних джерел опалення. Йдеться про опалювання дровами, відходами деревини, вугіллям тощо. Крім того, планують закупляти тисячі «буржуйок» для забезпечення міста.

За словами заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, щоб підготуватись до опалювального сезону вдома, необхідно мати: електрочайник, світильник на батарейках, сухий спирт, електроплиту, деревʼяні вікна.

Яким буде опалювальний сезон 2022-2023 року та як зміняться ціни на газ, читайте тут. А про те, як працюватиме нова система оповіщення, чи перевірили й усунули недоліки в облаштуванні укриттів у освітніх закладах та житлових будинках, чим небезпечні «буржуйки» та як їх правильно встановлювати, хто такі «вихователі безпеки», чому ДСНС виїжджає на всі без винятку виклики, як змінилася робота управління та чому СБУ проводить перевірку служби, читайте в інтерв’ю речника Головного управління ДСНС у Львівській області Віталієм Туровцевим у програмі «Тема тижня» на Tvoemisto.tv.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!