Чи буде наступне покоління розмовляти живою українською? Розмова з Андрієм Содоморою

1713 0
Медіа-хаб «Твоє місто» проводить відеопроект talk-формату, де обговорюють важливі суспільні питання всеукраїнської ваги.

«Син за життя прочитав багато книжок, але улюбленою була «Листи до Люцилія» Сенеки. Це цивілізаційний код, одна з десяти книг, які кожна людина мусить прочитати. І у ній йдеться про вибір, про цілісність особи і те, якою важливою є свобода, дарована кожній людині, дар, записаний у кожного з нас в ДНК. Саме винахідливість, інтелігентність, гумор і нестандартне бачення світу – це те, що є в ньому, в наших дітях, народжених в 1990-их. Вони пережили майдани і розуміють, чого вартує свобода»,каже іконописиця, мати загиблого Героя України Артемія Димида Іванка Крип’якевич-Димид.

Цей твір – «Листи до Люцилія» Сенеки – переклав Андрій Содомора, перекладач, письменник, науковець зі Львова.

Читайте також: «Світ прийшов до України вчитися, що таке модерна країна», - Олександр Фільц

У четвер, 4 серпня, о 20.00, у щотижневому ток-шоу з його постійним ведучим Андрієм Сайчуком у студії Tvoemisto.tv говоритимуть про те, якою мовою розмовлятимуть наші діти.

Гостем програми буде письменник, перекладач і науковець Андрій Содомора. Внаслідок повномасштабного вторгнення росії тисячі російськомовних українців почали переходити на українську. При цьому сама мова за часи російського панування не лише заборонялося, але й штучно уподібнювалася до російської. Чи буде наступне покоління українців розмовляти живою українською мовою? 

У програмі говоритимуть про українську мову, її перспективи і розвиток, про відчуття і звучання Львова у латинських написах.

Зазначимо, що «Акценти Твого Міста» виходять щочетверга о 20.00. Програму можна переглядати на сторінці медіа-хабу у Facebook та на каналі у YouTube. До розмови запрошуємо і нашу аудиторію. Долучитись можна, залишивши коментар чи приватне повідомлення у Facebook або в коментарях на YouTube-каналі.

У попередніх програмах:  

  • із психотерапевтом Олександром Фільцом говорили те, якою ж є ідентичність росіянчи шукають українці свою ідентичність та де проходить лінія між українцями та росіянами. 
  • була розмова з істориком та перекладачем Андрієм Павлишином про те що Україна пробуджується як нова європейська держава. 
  • у розмові з владикою Борисом Ґудзяком говорили про те, чому росія розпочала війну проти Україничи зможе весь світ засудити привид комунізму і як українцям витримати важкий шлях попри виснаження. 
  • про те, як війна змінила українців і чи змінилися наші цінності за чотири місяці повномасштабного вторгнення, розмовляли з директором соціологічної групи «Рейтинг» Олексієм Антиповичем. 
  • чи стане війна поштовхом для модернізації України і як повернути додому українців, які через війну виїхали за кордон – у розмові з українським менеджером-економістом, засновником Києво-Могилянської бізнес-школи, ексміністром економічного розвитку і торгівлі України Павлом Шереметою.
  • якою є культурна політика України під час війни – у розмові з Іриною Подоляк – заступницею міністра культури (2019-2020 рр.), народною депутаткою ВРУ (2014-2019 рр.) та Оксаною Форостиною – українською письменницею, перекладачкою, видавчинею.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!