Чи будуть звільнення та зменшення зарплат у Львівській обласній клінічній лікарні

5756 0
Наразі у медзакладі не знають, як «виживатимуть».
Фото: ЛОКЛ/Фейсбук

Фото: ЛОКЛ/Фейсбук

У Львівській обласній клінічній лікарні попередили медперсонал про можливі тимчасові зміни умов оплати праці медиків. Цей крок пояснюють тим, що у закладі не можуть прорахувати кошти, які установа отримуватиме після 1 квітня, коли запрацює другий етап медреформи.

Читайте також: Західний департамент НСЗУ очолила Мар'яна Возниця

Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv директор Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка, наразі сума договорів із НСЗУ не озвучена, тож медзаклади не знають, як «виживатимуть у цій реформі».

«Наразі через програму медичних гарантій ми не можемо передбачити суму контрактування із Національною службою здоров'я України. На правду, можливий ризик браку фінансового ресурсу. Наша лікарня ніколи не фінансувалася у достатньому нам об’ємі, це було 30-35%. Ми повинні насамперед скерувати фінансовий ресурс на забезпечення пацієнтів якісною медичною допомогою. Тому ми попереджаємо про можливу тимчасову зміну умов та оплати праці», – каже Михайло Гичка.

Директор медзакладу запевнив, що оплату праці медичних сестер, усіх лікарів, які цілодобово чергують у відділеннях інтенсивної терапії, не зменшуватимуть. Усі надбавки, визначені законодавством, зокрема за важкі і шкідливі умови праці, за кваліфікаційну категорію, вислугу років тощо також залишаться.

Водночас Михайло Гичка каже, що ніхто не може гарантувати, «що на 2,5 тис. працівників лікарні хтось не матиме  зменшену зарплату».

«Можливо, ми запишемо у колективному договорі, що зарплата формуватиметься залежно від трудового внеску. Можливо, є лікарі, які будуть мати меншу кількість пацієнтів і, ймовірно, будуть мати дещо меншу заробітну плату», – уточнив він.

Утім він сподівається, що лікарня, зважаючи на її ресурси, почне на себе заробляти. 

Також Михайло Гичка наголосив, що у закладі працевлаштували працівників медичного університету, які працювали тут роками, адже ліцензія розповсюджується лише на тих, хто є в штаті лікарні.

«Якщо їх не приймуть на роботу і ми не підпишемо з ними контракт, то вони не матимуть права вести пацієнтів, а лишити судинну хірургію, кардіохірургію чи проктологію, урологію, де завжди працювали працівники кафедр медуніверу, без таких спеціалістів як професори Ігор Кобза, Любомир Кулик, Юрій Орел, Андрій Боржієвський неможливо», – додав Михайло Гичка.

Читайте також: Для пацієнта змінюється все. Мар'яна Возниця про другий етап медреформи

За його словами, НСЗУ хоче, щоб 80% випадків звернень за медичною допомогою завершувалися на рівні сімейних лікарів. Відповідно, можна прогнозувати, що кількість людей, скерованих у всі лікарні, буде меншою, оскільки сімейний лікар буде зобов’язаний дообстежувати пацієнта на рівні первинної медичної допомоги і лише за необхідності скеровувати на лікування у стаціонар.

НСЗУ оплачуватиме пролікований випадок. Безкоштовне лікування у стаціонарі пацієнт може отримати після скерування від сімейного лікаря або у випадку ургентного стану, коли його привезе «швидка допомога». Разом з тим, якщо пацієнт захоче провести планову операцію і не матиме скерування від сімейного лікаря, то він буде зобов’язаний оплатити своє лікування.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!