У Львові розглянуть петицію про демонтаж пам'ятника Моцарту. Як голосуватимуть депутати

3538 0
Якщо депутати підтримають петицію, то впродовж місяця мають розробити план її реалізації, себто демонтувати пам’ятник.
фото дар

фото дар'ї кучер для твого міста

У четвер, 25 листопада, на черговому засіданні сесії Львівської міської ради депутати розглянуть петицію про демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту, який встановили у серпні на площі Євгена Маланюка у Львові.

Відповідну петицію зареєструвала львівська мисткиня Наталія Криничанка. Вона вимагала переглянути законність встановлення цієї скульптури і демонтувати її, бо та «спотворює історичний та мистецький простір Львова». У жовтні петиція набрала необхідних 500 голосів підтримки. Тож тепер депутати ЛМР мають розглянути ї на засіданні. Вони можуть прийняти рішення про її підтримку або ж відхилити.

Читайте також: Це не наш Моцарт. Чому я зареєструвала петицію про демонтаж скульптури композитора

Якщо депутати підтримають електронне звернення, то впродовж місяця мають розробити план реалізації електронної петиції, себто демонтувати пам’ятник.  

Проти демонтажу виступила диригентка Оксана Линів, саме з її ініціативи у Львові встановили цей пам’ятник. Вона сподівається, що Львів не допустить «середньовічної розправи над сучасним арт-об'єктом». Тим часом авторка петиції, мисткиня Наталія Криничанка, каже, що на депутатів міськради почали тиснути. Зокрема, провідне німецьке видання про класичну музику CRESCENDO опублікувало матеріал проти демонтажу цієї скульптури.

Tvoemisto.tv розпитало депутатів львівських фракції про те, як вони можуть проголосувати в четвер. Так, голова найбільшої фракції «ЄС» Петро Адамик каже, що немає єдиного рішення фракції, депутати голосуватимуть по своїй совісті.

«Я не вважаю, що це настільки важливе питання, на яке треба рішення фракції. Кожен визначатиме, як голосувати, я з того політики не роблю, це питання особистого бачення естетики. Я – за те, щоби пам’ятник демонтувати і перенести в музей сучасного мистецтва. Але вже пішов тиск на тих, хто підтримує петицію. Із нас, тих, хто голосуватиме за те, щоб його забрати в музей, будуть робити ретроградів»,– каже він.

Голова другої за розміром фракції Львівської міської ради «Самопоміч», Вікторія Довжик каже, що незабаром будуть радитись щодо цієї ухвали на засіданні фракції, утім, вона проти демонтажу пам’ятника. І голова фракції «Варта» у Львівській міській раді Юрій Мартинюк також каже, що немає єдиної позиції фракції у цьому питанні. Він також ще не прийняв остаточного рішення про те, як голосуватиме.

Читайте також: У Львові пропонують змінити порядок встановлення пам'ятників

«Не скажу, що розбираюсь у мистецтві, не поділяю захоплення тих людей, які кажуть, що це геніальний витвір мистецтва і йому місце на цій площі. Я ще не вирішив, проте схиляюся до підтримки цієї петиції», – каже він.

Голова фракції «Голос» Віталій Троць додає, що попередньо депутати «Голосу» не підтримуватимуть демонтаж пам’ятника.  

«Рішення фракції ще немає, але попередньо не будемо підтримувати демонтаж. Мистецтво воно таке, що якщо ти його сьогодні не розумієш, то не означає, що воно завтра не буде актуальним», – каже депутат.

Tvoemisto.tv також очікує відповіді від голови фракції «Свобода» Руслана Кошулинського.

Нагадаємо, що пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту урочисто відкрили на площі Євгена Маланюка в центрі міста 26 серпня. Цьогоріч 26 липня минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера, який жив у Львові. Створив цю скульптуру австрійський митець Себастьян Швайкерт у передмісті Зальцбурга.

Після активного обговорення львів'ян скульптури Францу Ксаверу Моцарту на площі Маланюка Тvoemisto.tv провело публічну дискусію на тему: «Чому встановлення пам’ятника Моцарту молодшому у Львові спричинило скандал?».

Ексзаступниця міністра культури та колишня посадовиця міськради Ірина Подоляк вважає, що це волюнтаристський жест, який не має нічого спільного з демократичним суспільством. Натомість головний архітектор Львова Антон Коломєйцев запевняє, що всі процедурні моменти були дотримані, і що процедура встановлення пам'ятників не передбачає громадського обговорення. За його словами, проєкт після затвердження виконкому погоджували управління архітектури та історичного середовища, а тоді Галицька адміністрація надала дозвіл на порушення благоустрою.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!