Чи достатньо захищені медики від Covid-19. Онлайн-дискусія «Твого міста»

2297 0
Зараз дуже важлива координація зусиль волонтерів та чиновників.
Фото: Liga.net

Фото: Liga.net

На Львівщині на коронавірус захворіло 49 медиків, 27 з яких є працівниками лікарень Львова (загальна кількість хворих в області на Covid-19 – 371 особа). По всій країні кількість хворих на коронавірус медпрацівників сягнула 1676 осіб.  В зв'язку з цим міністр охорони здоров'я Максим Степанов ініціював перевірку того, що, за скільки і якої якості закупили в регіонах для лікарень, які приймають хворих на Covid-19.

Tvoemisto.tv проаналізувало закупівлі чотирьох медзакладів на Львівщині, що визначені лікарнями першої хвилі. Почали із 8 міської клінічної лікарні Львова, де приймають хворих із коронавірусом та пневмоніями.

Медіа-хаб  Tvoemisto.tv  також організовує завтра о 16:00 онлайн-дискусію, щоб з’ясувати, як можна покращити ситуацію,

У благодійноміу фонді «Крила надії» вважають, що однією з причин такої ситуації є те, що закупляються не відповідні костюми біозахисту. 

В Україні не виготовляють захисних костюмів, які захищають саме від вірусу і відповідають стандарту 14126. Тому волонтерські організації закуповують їх закордоном, однак їх доставка займає чимало часу.

Однак не всі в Україні відповідально підходять до цієї справи та закуповують костюми відповідного ступеню захисту. Через це, на думку волонтерів, така велика кількість інфікованих серед медперсоналу.

«Зараз у мене таке враження, що наші лікарі як військо Наполеона під Москвою у 1812 році – що знайшли, те натягнули. Так не має бути. Давайте будемо відповідальними і купуватимемо те, що дійсно захищає, а не ставити галочку, що зробили добре діло» – каже волонтерка, директорка Фонду «Крила надії» Наталія Ліпська.

За її словами, зараз дуже важлива координація зусиль волонтерів та чиновників. «Крила надії разом з іншими благодійними організаціями підготували відкритий лист до міської і обласної влади, оскільки потрібно розуміти, що вже зроблено: що передано благодійниками, а що куплено за державний кошт.

Така координація необхідна для того, щоб:

1. Бачити, якою і в яких медзакладах є потреба у тих чи інших засобах захисту. Можливо те, що хочуть придбати волонтери, вже оплачено з обласного чи державного бюджетів.

2. Зрозуміти, у чому саме волонтери можуть допомогти. Особлива потреба є у тому, щоб бачити оновлення даних про державні закупівлі у відкритому доступі хоча б раз на три доби.

Наші спікери:

Ігор Берник – заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні;

Олег Самчук – головний лікар Комунальної міської клінічної лікарні швидкої допомоги Львова;

Ярема Качмар – в.о. генерального директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;

Василь Обаранець – головий лікар «8-ої міської клінічної лікарні м. Львова»;

Наталія Ліпська – керівниця благодійного фонду «Крила надії»;

Вікторія Міщук – в.о. директора благодійного фонду «Відкриті очі»;

Орест Чемерис – керівник департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Залишайте свої питання у коментарях, щоб отримати відповідь у прямому ефірі.

Переглянути онлайн-дискусію можна на нашому Youtube-каналі, сайті та Fb-сторінці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!