Чи готові львівські поліклініки та лікарні до початку вакцинації від коронавірусу

1662 0
Вакцинацію у 2-ій міській поліклініці проводитимуть в актовій залі.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У Львівській області облаштували 14 точок для проведення вакцинації, 10 – у Львові та 4 – в районах. Першочергово вакцинуватимуть працівників «ковідних» лікарень та людей похилого віку, які перебувають у спеціалізованих установах.

Читайте також: Очікують із дня на день. Коли на Львівщині розпочнеться вакцинація від Сovid-19 і чи можна записатися

За словами головної лікарки 2-ї міської поліклініки Львова Тетяни Токарєвої, вакцинацію проводитимуть у актовій залі площею 100 квадратних метри.

«Актова зала знаходиться у нульовому приміщенні. Це велике приміщення, яке має два входи і виходи, вікна для провітрювання та можливість розділити приміщення на три зони – де будуть оглядати пацієнтів, власне проводити щеплення та зона, де пацієнт матиме змогу півгодини відпочивати. Усі вони будуть розділені ширмами», – каже Тетяна Токарєва.

Саме зараз тут триває підготовка – облаштовують маніпуляційні столи, шафи, холодильники для зберігання.

Читайте також: Вакцина від коронавірусу AstraZeneca уже в дорозі до України

Якщо охочих вакцинуватися буде більше, за словами співрозмовниці, відкриють додатковий тимчасовий мобільний пункт щеплення на базі готельно-навчального комплексу «Гетьман» об’єднання профспілок Львівщини, що на вул. В. Великого, 50. Площа приміщення також велика – приблизно 130 квадратних метрів та два входи/виходи.

Крім того, у поліклініці є окрема мобільна бригада, яка сьогодні-завтра перебуває на навчанні у Києві щодо щеплення вакциною AstraZeneca.

«Першими у нас будуть щепити тих, хто визначений як пріоритетний. Це працівники ковід-бригад, які надають меддопомогу хворим на Covid-19, працівники тест-бригад, які виїжджають на виклики, працівники лабораторій, які працюють з біологічним матеріалом, мобільні бригади, яких визначили для проведення вакцинації в області. Але, як стало відомо згодом з листа від МОЗу, перший і другий етап будуть проводитись паралельно. Тобто, одночасно будуть вакцинувати ще й людей віком від 80 років», – каже Тетяна Токарєва.

Мобільні бригади, за словами лікарки, будуть охоплювати всіх працівників у стаціонарах, які працюють із хворими Covid-19, лабораторіях, та тих, хто працює у «швидких».

Читайте також: Які регіони першими отримають вакцину від Covid-19

«Мобільна бригада їздитиме у ті установи, за якими будуть закріплені. Наприклад, один із пунктів, де наша мобільна бригада буде працювати – це 8-ма міська клінічна лікарня. Ми розробили дорожню карту, маршрут. Того дня, коли нам скажуть проводити щеплення, бригада виїде і проводитиме щеплення. Другий паралельний пункт працюватиме у нас – у поліклініці», – додав він.

Скільки саме буде вакциновано під час паралельного етапу вакцинації ще до кінця не відомо, адже сімейні лікарі зараз обдзвонюють людей старших 80 років та питають їх згоди. Наприклад, з 545 осіб, старших 80 років, з одного відділення, згоду дало лише 130 людей.

Триває підготовка до щеплення й у Стрийській центральній районній лікарні. За словами директора медустанови Олексія Ігнатова, тут також вже складена мобільна бригада з 5 осіб, яка зараз проходить навчання.

«У першій хвилі плануємо вакцинувати 800 осіб – це працівники опорних закладів, які надають допомогу від коронавірусу, працівники екстреної медичної допомоги, працівники лабораторій. Розрахункова потужність бригади – 100 щеплень в день», – каже Олексій Ігнатов.

У самій лікарні щеплення проводитимуть на 7 поверсі.

Зі слів співрозмовника, усе необхідне в них є.

«Захисні костюми, засоби індивідуального захисту,  антисептики та холодильне обладнання у нас є. Єдине, що нам мають додати – це спеціальні ємкості для знезараження флаконів з-під вакцин та самі вакцини», – додав він.

Нагадаємо, наразі невідомо скільки доз вакцини отримає Львівщини. За попередніми прогнозами, в першій хвилі вакцинації вакцинують приблизно 6 тисяч мешканців області.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!