«Чи готові ви до закриття ООН?» Зеленський дорікнув Радбезу за нерішучість

2250 0
ООН повинна стати рішучою, реформувати систему, щоб примусити агресора до миру.
Фото: REUTERS

Фото: REUTERS

Президент Володимир Зеленський виступив перед Радою безпеки ООН та наголосив, що якщо організація не здатна зупинити російську війну та воєнні злочини, які сьогодні скоюються в Україні, її можна розпускати.

Читайте також: Навіть після підписання найпотужнішої угоди росія може повернутися, – Зеленський

Глава держави підкреслив, що росія відрізняється від терористів ДАІШ лише тим, що є постійним членом Ради безпеки ООН і при цьому руйнує гідність держав, їхні кордони, забирає право у більш ніж десятка країні на двох континентах самовизначатися та самостійно жити, знищує народи через етнічну та релігійну різноманітність. Там, де рф вводить свої війська залишаються тільки руїни та масові поховання, і саме це сьогодні бачить світ.

«Де ця безпека, яку має гарантувати рада безпеки? Її немає… Де той мир, заради якого створювалася організація обєднаних націй? Це, очевидно, ключова інституція світу, яка повинна забезпечувати примус будь-яких агресорів до миру, просто не може ефективно працювати. Зараз світ побачив, що російські військові зробили в Бучі, поки утримували наше місто в окупації. Але світу ще тільки належить побачити, що вони зробили в інших окупованих містах, районах нашої країни», – сказав Володимир Зеленський.

Попри різну географію однаковою є жорстокість агресора, його злочини, й за це має бути неминуча відповідальність. Президент наголосив, що потрібно покарати того, хто вважає себе привілейованим і безкарним.

Читайте також: Відхід російських військ на позиції до 24 лютого Зеленський вважатиме перемогою сьогодні

«Ми маємо справу з державою, яка перетворює право вето у Раді безпеки ООН на право смерті, яка підриває всю архітектуру глобальної безпеки, яка дозволяє злу бути безкарним і ширитися світом, знищуючи все, що тільки може працювати на мир і безпеку. Якщо це продовжиться, то фіналом буде те, що кожна з держав зможе розраховувати тільки на силу зброї, щоб гарантувати собі безпеку, а не на міжнародне право, міжнародні інституції. ООН можна буде просто закрити. Пані та панове, чи готові ви до закриття ООН? Чи вважаєте, що час міжнародного права минув? Якщо ваша відповідь «ні», то діяти потрібно зараз», – так емоційно звернувся до членів Радбезу Зеленський.

Зі слів глави держави, сьогодні ООН повинна стати рішучою, реформувати систему, щоб примусити агресора до миру. Інакше право вето стане правом смерті. Він зауважив, що ланцюжок масових вбивств від Сирії до Сомалі, Афганістану, Ємену, Лівії варто було давно зупинити. Світ був би іншим, якби тиранія отримала таку відповідь на розв’язану війну, що перестала би існувати. І напевно, сьогодні не було би війни в Україні.

Читайте також: Зеленський запросив Меркель і Саркозі в Бучу «побачити закатованих українців і українок»

«Але світ дивився і не хотів бачити ані окупацію Криму, ані раніше війни проти Грузії, ані відчуження від Молдови цілого Придністровського регіону, і те, як росія готувала грунт для інших конфліктів поблизу своїх кордонів», – підкреслив Володимир Зеленський.

Жахіття агресора потрібно зупинити, притягнувши до відповідальності російських військових та його керівництво, усі винні у воєнних злочинах на території України повинні бути покарані міжнародним трибуналом.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!