Тисяча й одна перешкода. Чи є Львів зручним для людей із порушенням зору

2232 0
Сьогодні у світі відзначають День білої тростини.
Photo by Josh Calabrese on Unsplash

Photo by Josh Calabrese on Unsplash

Сьогодні, 15 жовтня, відзначають Міжнародний день білої тростини – день солідарності із людьми, які мають порушення зору. У Львові людей, які мають І та ІІ групу інвалідності по зору, є більше 1 300 осіб. На Львівщині їх приблизно 3 тисячі, включно із дітьми.

Читайте також: У Львові відкриють виставку скульптур Пінзеля для незрячих та слабозорих

За словами керівниці ресурсного центру освітніх інформаційних технологій Національного університету «Львівська Політехніка» Оксани Потимко, у порівнянні з іншими містами України, Львів є досить зручним для незрячих.

«Жодне місто в Україні не має 80-85% озвучених світлофорів, облаштованих доріжок, понижених бордюрів та такої кількості низькопідлогових автобусів, тролейбусів та трамваїв. Перевага Львова також у тому, що всі дитячі бібліотеки міста мають книги шрифтом Брайля. Такої послуги більше немає ніде», – каже Тvoemisto.tv Оксана Потимко.

Серед основних проблем, за її словами, є не відремонтовані дороги, ями та неетичне поводження приватних фірм та підприємств, які ставлять на тротуарах вивіски та рекламні конструкції. Через них незрячі та слабозорі не можуть спокійно перейти.

«У кожної незрячої людини є свої виклики та проблеми. Наприклад, незрячим досить складно піти на ринок чи в супермаркет. Тут на допомогу можуть прийти хіба що пересічні львів’яни. Звісно, завжди з магазину можна замовити доставку, проте на це потрібні і додаткові кошти і можливості», – каже вона.

Більшої допомоги від держави Оксана Потимко хотіла б у підготовці фільмів із аудіодискрипцією. Лише минулого року таких фільмів у Львові було підготовлено 8, загалом їх уже було більше 100.

«Ми у Львові практично власними силами робимо кіно для незрячих. Звісно, хотілося б, щоб держава більше у цьому допомагала. Вважаю, що фільм не має право вийти на екрани, якщо він не адаптований для незрячих та нечуючих», – каже Оксана Потимко.

Читайте також: Львівська сенсотека перемогла в одній з номінацій Всеукраїнського конкурсу «Бібліотека року»

Директорка львівської спеціальної школи №100 для дітей з порушенням зору Ірина Костецька також серед основних проблем називає непристосованість тротуарів та пішохідних переходів для незрячих, а також ями на дорогах, яких не латають.

«Багато світлофорів вже озвучені, а ось зупинки у громадському транспорті практично ні. Через це люди з проблемами зору часто втрачають пильність і не можуть зорієнтуватися. Перешкоджає й те, що на тротуарах фірми виставляють рекламу або ставлять свої автівки. Незрячий з тростиною, який досі добре знав шлях, не знає, куди йти далі або старається перешкоди обійти і заходить в яму», – каже Ірина Костецька.

За її словами, часто неправильною є допомога оточуючих. Наприклад, коли слабозорі чи незрячі просять їм допомогти увійти всередину транспорту, люди замість того, щоб зайти першими і подати руку, ставлять незрячих перед собою і запихають у маршрутку.

Також Ірина Костецька дуже хотіла б, аби у Львові було побільше кафе та закладів харчування, меню в яких подавали б шрифтом Брайля.

Довідково:

Міжнародний день білої тростини почали відзначати ще в 1969 р. в Коломбо (США). Це відбулося на загальних зборах Міжнародної федерації сліпих, яку надалі змінив Всесвітній союз сліпих. У всесвітньому масштабі цей день відзначався з 15 жовтня 1970 року. Цей День служить нагадуванням суспільству про існування людей з обмеженими фізичними можливостями, про солідарність і про допомогу.
 
Біла тростина, як символ незрячої людини, бере початок в 1921 р. У Брістолі (Великобританія) жив молодий професійний фотограф на ім’я Джеймс Біггс. Після аварії він втратив зір. Треба було починати нове життя, і він став вчитися самостійно ходити по місту за допомогою тростини. Але незабаром він зрозумів, що на його чорну тростину не реагують ні перехожі, ні водії. Тоді він пофарбував тростину в білий колір. І вона стала помітна. Це нововведення підхопили всі незрячі не тільки Англії, але і всієї Європи, Америки, та ін.
 

Нагадаємо, Тvoemisto.tv вже писало, що зміниться у Львові для людей з інвалідністю.

Ольга Шведа

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто» за підтримки компанії EasyPay



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!