Як Україні бути з російською церквою та мовою та коли ЗСУ звільнять Херсон. Підсумки доби

1310 0
Нині 4 листопада та 254 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Повітряна тривога – Збитки від ударів. Сигнал небезпеки пролунав о 05:08, відбій – 05:29, попередньо була загроза атаки іранських БпЛА.

Ракетні обстріли енергосистеми обходяться Україні в сотні мільйонів євро.  «Один вимикач коштує від €110 000, а один трансформатор – десятки мільйонів євро. А нам тільки вимикачів потрібно понад 20 штук. І це лише на одну чи дві станції. А з кожною атакою пошкодження стають все серйозніші», – розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

На цю ж тему: На Сихові встановили понад 400 індивідуальних теплових пунктів. Такі ж планують впроваджувати і в інших районах Львова.

Ситуація на фронті: Міністр оборони США Ллойд Остін упевнений у тому, що українці можуть відвоювати окуповане рф правобережжя Херсонської області включно з адмінцентром.

«Щодо питання про те, чи можуть українці захопити решту території Херсонської області на правобережжі Дніпра: я, безумовно, вірю в те, що вони здатні це зробити. І найголовніше, що українці вірять в те, що вони здатні це зробити», – сказав він.

Ситуація на фронті напружена, заявив головнокомандувач Валерій Залужний: «Противник утричі збільшив інтенсивність бойових дій на окремих ділянках фронту – до 80 атак щодня. Завдяки мужності та майстерності наших воїнів ми тримаємо оборону».

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки росіян на Верхньокамʼянське, Спірне, Мар’їнку, Новомихайлівка, Водяне та Павлівку Донецької області.

У владивостоці влада готується до протестів місцевого населення, яке невдоволене мобілізацією та великими втратами представників регіону на війні в Україні.

У Пісках Луганської області окупанти викрали близько 30 громадян. Аналогічні речі відбуваються у населених пунктах вздовж автошляху Олешки – Нова Каховка.

Крім того, дорогами Херсонщини загарбники вивозять вантажними та легковими авто награбоване майно.

На цю ж тему: Військовим планують дати дозвіл на відпустки під час воєнного стану. За законопроєкт проголосували 330 депутатів;

А також: Україна повернула з російського полону ще 107 захисників.Серед звільнених 74 захисників «Азовсталі»;

Допомога ЗСУ: За півтори доби українці зібрали гроші на 60 бронетранспортерів, – Притула. Волонтер повідомив про завершення збору.

Думка дня: «Є помилкою забороняти російську церкву і мову в Україні», – Архієпископ РКЦ у Львові. Війна отруїла серця, а тикання пальцем на мову чи церкву може стати джерелом ще більшого болю для людей і підживленням непотрібних Україні розколів, вважає архієпископ Львівський Мечислав Мокшицький.

«Досить подивитися на більшість біженців, які прибувають сюди до Львова: вони говорять російською, але від цього вони не є менше українцями. Більше того, у багатьох випадках на фронті за свободу країни воюють їхні рідні та друзі. Саме тому заборона російської мови, як це було вирішено на національному рівні, може бути небезпечною. Це означає маргіналізацію частини країни.

Коли губернатор області відвідав один із наших єпархіальних центрів підтримки, то почув, як один із біженців сказав: «Нам тут у Львові дуже добре і ми вам дякуємо. Але коли ми виходимо на вулицю, і люди чують, що ми говоримо російською, на нас відразу показують пальцями». Україна могла б взяти за зразок Швейцарію, де аж чотири офіційні мови».

Ключові події:

1. Україна не братиме участі в G20, якщо там буде Путін, – Зеленський. Саміт відбудеться 15-16 листопада в Індонезії;

2. Верховна Рада прийняла бюджет 2023. «Це рекорд по найбільш завчасному прийняттю бюджету за історію України. Тепер сподіваємося, що міжнародні партнери оцінять нашу пунктуальність і повністю профінансують закладений, теж рекордний, дефіцит у розмірі 38 млрд доларів», – зазначив Ярослав Железняк;

3. Чи скасує держава податки на ввезені з-за кордону електрогенератори. Львівські підприємці пропонують запровадити нульове розмитнення електрогенераторів, які ввозять в Україну з-за кордону. Таку ініціативу пояснюють зростанням попиту та подорожчанням генераторів як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому. Як повідомила Tvoe misto.tv народна депутатка Галина Васильченко, у парламенті наразі обговорюють можливість внесення змін до податкового та митного кодексів та оцінюють збитки при скасуванні податків на дані товари;

4. Чи бракує вчителів на Львівщині та скільки виїхали за кордон. Із тисячі вчителів, які виїхали зі Львівщини за кордон на початку повномасштабного вторгнення, близько 700 вже повернулися в Україну.

На цю ж тему: Школи на Львівщині забезпечать кейтерингом, якщо не буде світла

5. До Львова евакуювали 9-річного коня Бадді із Краматорська. Новий мешканець Домівки врятованих тварин хворіє невиліковною хворобою – ламініт.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!