«Це лише розрити яму». На «Палац спорту» на Сихові немає грошей

4222 0
Вартість робіт із будівництва палацу – 750 мільйонів гривень.
Фото: Facebook-сторінка Юліана Чаплінського

Фото: Facebook-сторінка Юліана Чаплінського

Коштів на будівництво «Палацу спорту» на Сихові у міста немає. Для будівництва «Палацу спорту» на Сихові торік у бюджеті розвитку передбачили 20 мільйонів гривень. Гроші не освоїли, згодом їх скерували на боротьбу із коронавірусом. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів начальник управління спорту ЛМР Антон Нікулін.

Читайте також: Чому на Сихові у Львові досі не почали будувати палац спорту

«У нас є відкорегована проєктно-кошторисна документація, на тендері обрали підрядну організацію. Втім у міському бюджеті немає коштів. Торік виділили 20 млн грн, але кошти не освоїли. Спершу 11 мільйонів забрали на Covid-фонд. Решту також, укінці року забрали на управління охорони здоров’я. При загальній вартості об’єкта – 750 млн грн, 20 млн – це лише розрити яму», – пояснює Антон Нікулін.

Він додає, що є лише два шляхи фінансування цього об’єкту – з державного бюджету або з міського. Втім нині ні держава, ні, тим паче, місто не мають достатньо коштів на цей комплекс.

«Ми розраховували на державну субвенцію, без неї не зможемо побудувати цей «Палац спорту». Цього року ми подались і на державну субвенцію, і на інші державні програми дофінансування. Щодо інвестора, то не було ні звернень, ні пропозицій взятися за об'єкт», – додає він.

Антон Нікулін каже, що проєкт «Палацу спорту» уже переробляли, його вдалось дещо здешевити, відмовившись від спорудження басейну.

«Проєкт коштував 1 мільярд гривень, його вдалося здешевити на 750 мільйонів. Цей палац спорту місту потрібен. У Львові 30 років нічого не будували зі спортивної інфраструктури», – каже він.

Переглянути проєкт пропонує народна депутатка з цього округу Наталія Піпа. Вона каже, що і для держави 700 мільйонів – це великі кошти.

«700 мільйонів навіть для держави – це шалені кошти. Тому розмовляємо із міськими депутатами, можливо варто побудувати палац спорту не за цим проєктом, а скромнішим, який буде легше реалізувати. Якщо вкласти гроші у фундамент, без наповнення, то це може стати новим довгобудом», – каже вона.

Читайте також: Як виглядатиме спорткомплекс на Кастелівці. Візуалізація

Нагадаємо, у листопаді 2019 у Львові визначили підрядника для будівництво Палацу спорту на Сихові.  Наприкінці жовтня 2017 року у Львові затвердили проєкт будівництва спорткомлексу на проспекті Червоної Калини. Переможцями конкурсу стали архітектори з Творчої архітектурної майстерні «Кудін». У березні 2018-го виконком міської ради погодив містобудівні умови для будівництва і перейменував спорткомплекс на Палац спорту.

На початку жовтня 2018 року у Львові створили ЛКП «Палац ігрових видів спорту», яке стало замовником будівництва, а пізніше виділили земельну ділянку під спорткомплекс площею 1,87 га. На проєктну документацію передбачили близько 16 млн гривень. 

Відбулось два тендери, але їх скасували через те, що подавався лише один учасник, що суперечить законодавству. На третій тендер подались двоє учасників, а початкову вартість торгів зменшили майже удвічі.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!