Чи мають породіллі платити за кесарів розтин. Пояснення НСЗУ

5801 0
При потребі додаткова медична допомога – дихальна підтримка, інтенсивна терапія – для породіллі також безкоштовні.
ілюстративне фото: ВВС

ілюстративне фото: ВВС

За пологи, у тому числі й за кесарів розтин лікарням платить Національна служба здоров’я з грошей платників податків, а не пацієнтка. Тариф, який лікарні та пологові будинки отримують за кожні пологи, збільшили з 8 тис. до 10 тис. гривень. Незалежно від того, фізіологічні пологи чи ускладнені, повідомляє НСЗУ.

Читайте також: Що зміниться у житті львів'ян з 1-го квітня. Головні новації

Оплата розрахована так, щоби медичний заклад отримав достатньо коштів для ведення різних пологів.

Якщо новонародженій дитині буде потрібна додаткова медична допомога – дихальна підтримка, інтенсивна терапія, тощо – батькам також не потрібно додатково за це платити. Така допомога також входить у безоплатний перелік. За неї сплачує Національна служба здоров’я.

Для складних неонатальних випадків передбачений окремий пакет неонатальної допомоги.

Щоб стимулювати заклади надавати комплексну допомогу, НСЗУ платить більше тому медзакладу, який надає і допомогу при пологах,  і надає неонатальну допомогу.

Читайте також: Як народжують львів'янки. Репортаж із пологового

Як йдеться у повідомленні НСЗУ, на пологи породіллі потрібно брати лише речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування у лікарні. Жодних благодійних внесків чи пакетів з ліками не потрібно. Все необхідне – і ліки, і медичні вироби – входять у безоплатний пакет послуг.

Загалом, для жінки безоплатним такий перелік послуг при пологах:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • медична допомога при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;
  • медична допомога при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральна анестезія;
  • стабілізація стану дитини після народження;
  • вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;
  • харчування під час перебування у стаціонарі.

Проте особисті домовленості пацієнтки з певним лікарем знаходяться поза межами Програми медичних гарантій. В безоплатний перелік входить медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою. І не входить індивідуальний вибір лікаря.

Також за бажання і за додаткову плату породілля може обрати додатковий сервіс. Наприклад, покращену палату чи харчування. Оплата за ці послуги є добровільною і має здійснюватися офіційно через касу.

Нагадаємо, цього року збільшили тариф на надання допомоги при пологах. Тариф визначається як ставка на пролікований випадок і становить 10 382 гривні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!