Чи мають працівнику на самоізоляції відкривати «лікарняне». Пояснення МОЗ

93177 0
Роботодавець не має права не відпустити працівника на самоізоляцію.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов сьогодні, 2 вересня, під час брифінгу пояснив, як працівники підприємств та організацій ідуть на «лікарняне».

По-перше, говорить міністр, роботодавець не має права відмовити працівнику у тому, щоб той пішов на двотижневу самоізоляцію. Але те, чи потрібно людині іти на самоізоляцію, вирішують сімейний лікар та лікар-епідеміолог.

Читайте також: В Україні заповнені вже 44% лікарень для хворих на Covid-19

Водночас людина на самоізоляції не зобов’язана робити приватно платний ПЛР-тест на Covid-19. Максим Степанов нагадав, що у протоколах МОЗ прописано, кому роблять безкоштовні ПЛР-тести: це люди із симптомами Covid-19 (лихоманка, сухий кашель та утруднене дихання), люди із пневмоніями, контактні люди у певних випадках, а також окремі категорії громадян – як от медики.

Якщо сімейний лікар та епідеміолог визначили, що людина має іти на самоізоляцію, то сімейний лікар видає пацієнтові листок непрацездатності.

Нагадаємо, в Україні планують використовувати для діагностики Covid-19 новий вид швидких тестів на коронавірус.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!