Що будують біля водоспаду Кам’янка на Львівщині

18036 0
Тут почали укріплювати береги річки, але дозвіл на оцінку впливу на довкілля не отримали.

У Сколівському районі на Львівщині, поблизу водоспаду Кам’янка, почали укріплювати берег та підготовчі роботи до будівництва. Tvoemisto.tv дізнавалось, що там будують та чи законні ці роботи.

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко, на території біля водоспаду наразі нічого не будують, водночас і дозволів на це в області не видавали. Однак берегоукріплення тут розпочали без оцінки впливу на довкілля від екоінспекції.

«У поліції розглядають це питання та вже порушили кримінальну справу щодо законності. Тобто будь-які роботи на території мали б припинити у найближчий час», – каже він.

У Держекоінспекції днями повідомили, що дали повторний припис на відновлення території поблизу водоспаду Кам’янка, а департамент екології і природніх ресурсів не видавав оцінки впливу на довкілля (ОВД) при проведенні земляних робіт та робіт із берегоукріплення поблизу водоспаду.

«Земляні роботи відбулися з порушеннями і без дозвільної документації. Раніше власник земельної ділянки за попередніми приписами і штрафами сплатив близько 30 тис. грн штрафу», – йдеться в повідомленні.

Також, за інформацією Держекоінспекції, при берегоукріпленні, на які є дозволи селищної ради, русла річки не змінювали, поглиблювальних робіт не проводили, територію природоохоронної зони не порушили. Екоінспекція зазначає, що шкоди водоспад «Кам’янка» не зазнав, але в тримісячний термін власник земельної ділянки має привести територію в належний стан, адже на проведення земляних робіт він дозволів не має.

У Сколівській районній державній адміністрації Tvoemisto.tv скерували до сільського голови Кам’янки Петра Петріва, оскільки там про будівництво інформації не мають. За словами Петра Петріва, земляні роботи передують будівництву нового відпочинкового комплексу неподалік водоспаду. Там має бути будинок у 5 поверхів, будівництво якого і мають розпочати влітку цього року. Будувати збирається «приватна особа». На запитання про те, хто саме працює на ділянці і чи має необхідну документацію, сільський голова відповіді не дав, натомість сказав приїхати самим і подивитися особисто.

Tvoemisto.tv намагалися кілька разів повторно сконтактувати із сільським головою, відділом житлово-комунального господарства, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля Сколівської РДА, однак на момент публікації відповіді від них не отримали. Водночас редакція готова надати офіційну позицію Сколівської РДА, сільського голови Кам’янки Петра Петріва чи приватної особи, яка веде будівництво біля водоспаду.

Додамо, що водоспад у Кам’янці входить до масиву національного заповідника Сколівські Бескиди, розташований між селами Дубина та Кам’янка.

Висота водоспаду – 7 м.  Біля водоспаду є сірководневе джерело мінеральної води типу «Нафтуся».

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!