Чи можна говорити про пік захворюваності на коронавірус на Львівщині. Пояснення епідеміологині

6117 0
Щоб знати, чи досягнуто піку, потрібно мати свіжі дані із дня на день.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

На Львівщині в останні дні зростає кількість позитивних результатів лабораторного тестування на Covid-19, через що навіть продовжили карантин. Чи свідчить це про те, що область досягає піку і скоро захворюваність піде на спад, у коментарі Tvoemisto.tv розповіла епідеміологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру Оксана Пушкарьова.

Читайте також: Чому у Львові рекордна кількість хворих на Covid-19 і як це вплине на продовження карантину

«Щоб знати, чи ми досягли піку захворюваності, чи ні, потрібно робити дослідження в реальному часі. Тобто пацієнтів, які сьогодні мають ознаки хвороби, протестувати і одразу отримати їхній результат. А коли ми маємо результати 10-денної давності, сказати, якою є картина сьогодні, неможливо. Кількість остаточних діагнозів нереально назвати», – говорить Оксана Пушкарьова.

Зростання смертності, за словами лікарки, по'вязане з тим, що через недотримання карантину почали інфікуватись люди, які є в групі ризику – старші, із хронічними захворюваннями тощо.

«Чи дотримуються люди правил спілкування? Ні, якщо подивитись на місто. Багатьом байдуже, що є правила і навіть штрафи. Перед поліцейськими люди можуть дотримуватись правил, а відходять – і перестають. Має бути особиста відповідальність кожної людини, розуміння того, що навіть якщо вона сама легко чи безсимптомно перенесе захворювання, то хтось від цього може постраждати. Відсутність цього розуміння сильно впливає на високу захворюваність. Треба думати не тільки про себе, стати трохи на сторону іншого», – каже Оксана Пушкарьова.

Читайте також: Кому із людей, старших за 60 років, можна виходити на роботу

Епідеміологиня додає, що багато хто наводить у приклад Швецію, де не було жорстких обмежень, або Німеччину, де обмеження досить швидко послабили.

«А вони просто уміють дотримуватись правил. А ми починаємо шукати у правилах недоліки замість думати про виконання. Правила для того, щоб вберегти життя людей, щоб би могли радіти старшим близьким, які є в зоні ризику і для яких коронавірус може бути смертельним», – говорить лікарка.

Додамо, що станом на 29 травня на Львівщині на коронавірус захворіли 1563 людини, із яких 53 людей – померли, 361 пацієнт одужав.

Завідувачка психологічної служби ЛНУ ім. І. Франка Оля Конюх вважає, що стратегія залякування більше не працює. Треба змінювати її – більше пояснювати, підвищувати освіченість населення про захист від інфекційних захворювань.
 

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!