Чи можна християнам святкувати Геловін. Відеопояснення священника

2547 0
Чим більше свято забороняють, тим швидше воно розповсюджується і тим частіше його хочуть святкувати.
Фото: youtube.com

Фото: youtube.com

Боротьба деяких християн з Геловіном в Україні точиться вже не перший рік. У Фейсбуці є чимало картинок із закресленими гарбузами і гучними фразами про диявола і окультизм. Священник Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) і викладач УКУ отець Михайло Димид разом з донькою-блогеркою Маґдалиною створили оригінальне відео з доступною інформацією про дві сторони медалі Геловіну.

За словами отця Михайла Димида, якщо прочитати українську Вікіпедію чи сумнівні християнські сайти, то можна знайти таке, що мабуть деякі єпископи будуть в шоці.

Читайте також: Серед школярів на Львівщині поширилася практика дивних ритуалів. Батьків просять звернути увагу

«Геловін – це щось подібне до дівочих мрій на Івана Купала чи ворожіння на Андріївських вечорницях. Для деяких християн, Геловін – це «нечисте» свято і в ньому не можна брати участь, щоб не було поганих наслідків. Проте, таким чином вони роблять як Медведчук із книгою Кіпіані про Василя Стуса. Чим більше забороняють, тим швидше воно розповсюджується, і тим частіше хочеться», – каже Михайло Димид.

За словами отця, фактом є те, що свято Геловін заснували християни і взагалі, християни є майстрами у святкуваннях.

«Подумайте тільки про Різдво та вертеп з колядками і переодяганнями в Царів, Чортів і Смерть. А Великдень із танцями і співами навколо церкви? Те, що в цих святкуваннях можуть бути елементи старих поганських свят ніхто не заперечує», – каже Михайло Димид.

Читайте також: Що ваші діти роблять у Тik-Тok або Чому львівські школярі малюють пентаграми у класах

Слово Гелловін – це скорочення від «All Hallows Even», тобто Вечір Всіх Святих, що є початком святкування Дня Всіх Святих – великого свята у римо-католицькій традиції, яке відзначається 1 листопада. У православній та греко-католицькій традиції свято Всіх Святих відзначається в першу неділю після Зіслання Святого Духа і воно не входить до числа головних свят року.

Проте, за словами Михайла Димида, сатаністи і окультисти розуміють це свято по-своєму. Вони наголошують, що смерть і зло завжди пануватимуть у світі живих і мертвих, а володіти всім буде Диявол. Тоді як Гелловін у Америці – це жартівливе глузування над смертю, Дияволом і усілякими нечистими духами.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!