Чи можна під час війни прихистити дитину, яка залишилась без батьків. Пояснення

11362 0
Діти, які залишилися без піклування батьків, під час воєнного стану можуть бути влаштовані у прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу на умовах тимчасового влаштування.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

На Львівщину із регіонів, де ведеться повномасштабна війна, переїхало вже близько 16 тисяч дітей шкільного віку. Орієнтовно тисяча з них, а саме 992 – це діти-сироти та позбавлені батьківського піклування. Їх уже розселили по 25 закладах Львівщини – це і будинки дитини, й інтернати та інші будівлі закладів освіти, охорони здоров’я та служби у справах дітей як державних, так і приватних форм власності. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив начальник Служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис.

Також до Львівської області вже переїхали 12 дитячих будинків сімейного типу, а сьогодні, 14 квітня, евакуюють ще один такий будинок із Запоріжжя. Що стосується прийомних сімей з інших областей, то на Львівщині вже розселили шість, їде ще одна прийомна сім’я.

Читайте також: На Львівщину перевезли близько тисячі дітей, позбавлених батьківського піклування

«Цифри у нас щоразу змінюються – одні приїжджають, інші – рухаються далі, ще інші – повертаються назад. Наприклад, деякі кияни вже почали повертатися. Із числа тих, хто сьогодні має прибути, також до кінця не знаємо, чи залишаться вони у нас, чи поїдуть за кордон», – каже Володимир Лис.

Він зазначає, що діти, які залишилися без піклування батьків, під час воєнного стану можуть бути влаштовані у прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу на умовах тимчасового влаштування. Також спрощується процедура влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку або піклування родичів.

«До нашої служби щодня звертаються охочі усиновити дитину, але ми пояснюємо, що зараз можна говорити лише про тимчасовий догляд. Багато дітей, які евакуюються з регіонів, де йдуть активні бойові дії, не вважаються сиротами, бо їхні батьки можуть воювати, сидіти в укриттях, поїхати евакуаційним поїздом. Тому, поки є шанс на возз'єднання з родиною, процедура усиновлення проводитися не може», – пояснює Володимир Лис і додає, що вже є випадки, коли діти, які були розлучені зі сім’єю, знайшли рідних. Йдеться про дівчинку із Запоріжжя та Одеси, хлопця з Кропивницького та двох дівчаток з Києва.

Читайте також: Мама загинула від двох снарядів. П’ятеро дітей-переселенців зі сходу потребують допомоги

За його словами, у Міністерстві соціальної політики напрацювали рішення, яке дає можливість дітям перебувати під час війни на умовах тимчасового влаштування в прийомній сім’ї або в ДБСТ, чи за спрощеною процедурою – під опікою або піклуванням родичів. Це забезпечить найкращі інтереси дитини до того моменту, поки не з'ясують, що саме сталось з її батьками.

Рішення Уряду передбачає спрощений пакет документів для родичів, які бажають взяти дитину під опіку, піклування:

  • заяву;
  • копію паспорта;
  • документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки або інший зв’язок особи з дитиною (свідоцтво про хрещення або інший документ, виданий релігійною організацією);
  • довідку від нарколога та психіатра про можливість виховання дитини;
  • довідку або заяву опікуна щодо відсутності судимості. Під час воєнного стану також зробили необов’язковим для кандидатів в опікуни та піклувальники проходження курсу навчання з виховання дітей, які залишились без батьківського піклування.

 

Водночас, як зазначив Володимир Лис, спрощене тимчасове прилаштування діятиме лише на час воєнного стану.

Нагадаємо, що в Україні почали поширювати фейкове повідомлення, що стосується швидкого усиновлення дітей-сиріт, яких перевезли в інші області. Зараз в Україні діє спрощена процедура, але не усиновлення, а опіки чи взяття під патронат.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!