Чи можна захворіти від кондиціонера. Роз’яснення МОЗ

4594 0
Якщо правильно користуватися кондиціонером у період спеки, то можна уникнути захворювань, які здебільшого є симптомами інших хвороб.
Фото: staticflickr.com

Фото: staticflickr.com

Використання кондиціонера влітку нерідко рятує від спеки, а деякі дослідження вказують, що користування цим ґаджетом зменшує кількість захворюваностей на серцево-судинні хвороби. Про це на своїй сторінці у Facebook написала очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

Серед негативних наслідків користування кондиціонером відзначають кашель, подразнення слизової оболонки та труднощі з диханням, втім, на думку головного медика країни, дослідники не знайшли переконливого зв’язку між цими симптомами і кондиціонером. Вони радше можуть бути ознакою синдрому закритих приміщень. У такому разі варто навпаки частіше провітрювати кімнату і частіше перебувати на свіжому повітрі.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про перекис водню, манту та ВСД

Поради для користування кондиціонером

  •  Кондиціонер, як і авто, потребує регулярного догляду

Є дослідження, які вказують, що брудні фільтри в кондиціонерах можуть забруднювати повітря бактеріями, як наслідок — сприяють розвитку респіраторних інфекцій. Тому варто вчасно робити техобслуговування кондиціонера та стежити за чистотою фільтрів. На початку нового сезону активного використання кондиціонера фільтри варто почистити або ж замінити на нові.

  • Уникайте різкого перепаду температур

Головне правило використання кондиціонера — не перестаратися. Коли ви заходите в кімнату, у вас не має бути відчуття, ніби ви потрапили на Північний полюс взимку. Вам повинно бути нормально, комфортно та не спекотно.

Тому коли ви прийшли з вулиці і хочете охолодитись, не ставте одразу дуже низьку температуру. Знижуйте її поступово, щоб не було різкого контрасту між приміщенням та вулицею. Переохолодження може активізувати збудників хвороб, які є в організмі.

Також уникайте сидіння під сильним струменем повітря. Коли воно дме в одну точку, наприклад, область шиї чи обличчя, це може викликати запалення м’язів або нервів.

Читайте також: Які препарати можуть замінити перекис водню. Перелік

  • Стежте за вологістю повітря в приміщенні

Кондиціонери осушують повітря в приміщення, це пов’язано з основними принципами роботи цього приладу. Охолоджене повітря стає сухим, що може бути шкідливо для слизових оболонок та дихальних шляхів. Тому вимикайте його час від часу та регулярно робіть вологе прибирання.

Не забувайте, що свіже повітря необхідне, тому провітрюйте приміщення, коли вимикаєте кондиціонер. У період спеки пийте достатньо води, носіть легкий одяг та не залишайтеся довго на сонці.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!