Чи можна здавати кров після Covid-19 та вакцинації. Пояснення МОЗ

1004 0
Здавати кров потрібно через 28 днів після повного одужання від коронавірусної хвороби.

Під час війни багато українських військових потребують переливання крові, і донороство може врятувати чиїсь життя. Так, існують тимчасові або постійні протипоказання, коли людина не може здавати кров. Наприклад, певні захворювання як-от гепатит В і С, ВІЛ, серцево-судинні хвороби не дозволяють людині стати донором крові. Водночас після щеплень і татуювань кров можна здати лише за деякий час.

Читайте також: Як змінився Сovid-19 і чи будуть нові обмеження на Львівщині

У МОЗ пояснили, що стати донором після перенесення Covid-19 можна, однак здавати кров потрібно через 28 днів після повного одужання.

«Такі обмеження пов’язані передусім зі станом здоров’я самого донора, який повинен відновитися після хвороби. Адже цей вірус через кров не передається», – зазначили у МОЗ.

Один з основних способів передачі коронавірусу – контактний, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети, що забруднені виділеннями із дихальних шляхів хворого чи інфікованого. Також хвороба передається краплинним шляхом – від людини до людини під час кашлю або чхання.

Вакцинація проти Covid-19 також НЕ є протипоказанням до донорства крові, оскільки для вакцинації проти коронавірусу не використовуються так звані живі вакцини, які містять ослаблений живий мікроорганізм.

У МОЗ зазначили, якщо наступного дня після щеплення людина почувається здоровою і це підтверджує огляд лікаря перед донацією — можна здавати кров.  

Читайте також: Де у Львові можна вакцинуватись від коронавірусу. Перелік локацій

Щодо інших щеплень, наприклад, для профілактики туберкульозу (БЦЖ), кору, паротиту та краснухи (КПК), які проводять живими вакцинами, то після них кров можна здавати через чотири тижні.

Нагадаємо, на Львівщині кількість хворих на Covid-19 продовжує зростати. Упродовж минулого тижня, з 12 по 18 вересня в області провели 7348 досліджень, з яких позитивними є 2227 (позаминулого тижня 2372). Чи посилюватимуть карантин на Львівщині, у якому віці зараз найчастіше хворіють на Covid-19, чи змінилися симптоми та які вакцини є в наявності у області читайте у матеріалі. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!