Чи можуть у Львові заборонити релігійні процесії, через які перекривають рух. Що кажуть юристи

5114 2
Якщо заборона перекриття вулиць буде поширюватися лише на хресні та молитовні ходи, її можуть визнати як дискримінаційну.
Фото: inlviv.in.ua

Фото: inlviv.in.ua

13 червня львів’янин Сергій Літневський зареєстрував петицію, про заборону проведення молитовних/релігійних ход, які потребують перекриття вулиць чи обмеження руху транспорту. Петиція трохи більше, ніж за добу, набрала необхідні пів тисячі голосів.

Читайте також: Понад 20 тисяч львів’ян стали учасниками хресної ходи. Фоторепортаж

У коментарі Tvoemisto.tv Сергій Літневський пояснив, що його петиція спричинена великою кількістю цих заходів останнім часом.

«У цьому випадку я проти саме релігійних ход через їх велику кількість. При чому, не всіх їх проводять у вихідні. Так, марафони теж створюють незручності, і часом триваліші... Але це залежить із чим порівнювати – з дрібними чи з великодніми хресними ходами, які багаточисленні та довгі. Якщо все ж брати до уваги марафони, велозаїзди тощо, бачу суттєву перевагу кількості цих заходів у бік саме релігійних», – каже він.

За словами директорки юридичного департаменту ЛМР Гелени Пайонкевич, це вже друга петиція на цю тему. Зокрема, перша стосувалася заборони католицьких релігійних ход, у реалізації якої секретаріат відмовив.

«Заява не відповідає Конституції України, а саме ст. 35. Насамперед, це буде несправедливо, оскільки у Львові проводять десятки інших масових заходів, які теж потребують перекриття чи часткового обмеження руху. Тому думаю, що це не є те питання, яке потребує заборон. Депутати будуть розглядати петицію відповідно до законодавства, а яким буде їхнє рішення – не знаю», – каже вона.

Читайте також: У Львові зареєстрували петицію проти заборони продажу алкоголю в кіосках

Юристи зазначають, що вимога петиції не становить грубого втручання у релігійні права та свободи. Однак, якщо заборону перекриття вулиць будуть поширювати лише на хресні та молитовні ходи і допускати у випадку марафонів, концертів чи інших масових заходів, її можуть визнати дискримінаційною.

«Відповідно до тексту петиції, вимогою є не заборонити хресні та молитовні ходи загалом, а заборонити перекриття вулиць у зв'язку з цим. І у віруючих залишаються інші можливості для проведення ход, наприклад, через використання пішохідних вулиць та зон. У той же час, якщо заборона перекриття вулиць буде поширюватися лише на хресні та молитовні ходи, а на марафони, концерти, ведозаїзди – ні, то її можуть визнати дискримінаційною і такою, що порушує право на свободу віросповідання. Найкраще, якщо міська влада, ініціатори петиції, представники релігійних громад та юристи спільно напрацюють загальноміську політику щодо використання вулиць та доріг Львова для організації і проведення масових заходів», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv адвокат, партнер юридичної фірми Dexis Partners Іван Городиський.

Читайте також: Система електронних петицій: Чому Львів голосує пасивно та як це змінити

У патрульній поліції кажуть, що не фіксують звернення про перекриття руху в електронному варіанті, а тому не можуть порахувати кількість останніх молитовних процесій. Вони традиційно забезпечують охорону публічного порядку і за необхідності проводять ситуативне перекриття руху або супровід.

Додамо, що участь у релігійній ході можуть брати й до 20-ти тисяч учасників, як наприклад, під час Хресної ходи, присвяченої вшануванню Року Родини та постаті блаженного священномученика Климентія (Шептицького), що відбулась  навесні цього року.

Ольга Коваль


Читайте також:
25 Червня, 2019 09:09
666 ... пані Христино , цих "майстрів" вже ніякими знаннями не "зіпсувати" ... маємо те що маємо ... Слава Україні ! ...
24 Червня, 2019 20:22
Христина Журналісти мали б знати, що слово "хода" не має форми множини, і вжита вами форма "ход" - абсурд. Якщо ви маєте на увазі слово "хід", то в родовому відмінку множини має бути написано "ходів".
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!