У Львові пропонують відновити тролейбусну лінію на Новий Львів. Чи можливо це

3126 0
Опори там можуть бути застарілі, бо їх довго не оновлювали.
фото ігоря зінкевича

фото ігоря зінкевича

У Львові запропонували відновити тролейбусну лінію у напрямку вулиць Снопківської, Стуса. Йдеться про мікрорайон Нового Львова, куди колись курсували тролейбуси. Із такою ініціативою звернувся депутат Львівської міськради та голова комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності Ігор Зінкевич.

Читайте також: На продовження тролейбусного маршруту №23 потрібно 10 мільйонів гривень

«Мешканці Нового Львова часто скаржаться на проблеми із громадським транспортом, багато хто згадує тролейбусні маршрути, які курсували у цей мікрорайон – користуватися ними було зручно. У 1984 – 2008 на Новий Львів курсував тролейбусний маршрут №1. На жаль, цей маршрут закрили у 2008 році через початок будівництва трамвая на Сихів по вулиці Стуса», – йдеться в його повідомленні на Фейсбуку.

Наразі, за словами депутата, у цьому мікрорайоні є тільки окремі залишки контактної мережі. Водночас вціліли опори контактної мережі по всій трасі маршруту. Більшість із них у нормальному стані. Так само збереглися і підземні кабелі, які живили тролейбусну лінію маршруту №1.

Орієнтовний розрахунок вартості відновлення контактної мережі тролейбуса на Новому Львові – запуск тролейбусного маршруту № 21 «вул. Шота Руставелі – вул. Віденська», за його словами, становитиме близько 12,6 млн грн.

«Пропонується відновлення тролейбусної лінії зі сторони вул. Стрийської – по вулицях Чмоли, Козельницькій, Енергетичній, Панаса Мирного, Угорській та Віденській, де буде кінцева. У зворотному напрямку тролейбуси мали б їхати вулицями Героїв Крут, Тернопільською, Панаса Мирного, Козельницькою та Чмоли», – додає він.

Читайте також: Тролейбус №23 у Львові почав курсувати за новим маршрутом. Схема

Водночас, як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів, відновлення руху тролейбуса на Новий Львів нині не є пріоритетом для міста.

«Відновлення лінії передбачене Стратегією розвитку маршрутів ЛКП «Львівелектротранс», яку затвердили ухвалою міськради від 2019 року. Але, враховуючи загальну потребу розвитку тролейбусної мережі, витрати та інші маршрути, які покривають ту частину міста – не є найбільшим пріоритетом», – каже він.

Важливішими, додає він, є питання продовження тролейбусного маршруту через пр. Червоної Калини до вул. Вернадського, а також по вул. Стрийській до ТРЦ «Кінг Крос Леополіс». Хоча наразі для продовження маршруту №23 не передбачили 10 млн грн, які потрібні для цього.

«Радше цей напрямок (на Новий Львів, – ред.) розглядають як можливий для курсування тролейбусів з автономних ходом, враховуючи значні затрати на відновлення мережі. Опори там можуть бути застрілі, бо їх довгий час не оновлювали, можливо, вони потребують змін», – говорить він.  

Читайте також: Як «Електрон» у Львові виготовляє новенькі трамваї для міста. Фоторепортаж

Нагадаємо, з жовтня 2020 року по вулиці Хуторівка розпочав курсувати тролейбус № 23, який до цього їхав з Ряшівської до автовокзалу, що на Стрийській. Він курсує за маршрутом: Ряшівська – Виговського – Володимира Великого – Тролейбусна – Наукова. Далі замість того, щоб повертати на Стрийську, поїде прямо на Хуторівку. А у зворотному напрямку: Хуторівка – Стрийська – Рубчака – Тролейбусна – Володимира Великого – Виговського – Патона – Ряшівська.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!