Чи можуть військовозобов’язаним заборонити пересуватися країною. Пояснення

3233 0
Якщо людина, яка перебуває на військовому обліку, змінює місце проживання або місце реєстрації, вона повинна отримати дозвіл у ТЦК.
Фото: mil.gov.ua

Фото: mil.gov.ua

Сьогодні, 5 липня, у Генеральному штабі Збройних сил України повідомили, що українці, які перебувають на військовому обліку, повинні мати дозвіл на виїзд за межі місця проживання. Як пізніше уточнив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, усі військовозобов’язані, хто не поновився на обліку, мають це зробити. Якщо хтось планує їхати за межі свого району чи області», повинен отримати дозвіл.

«Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося», – написав Валерій Залужний.

Читайте також: В Україні посилюють контроль за переміщенням військовозобов'язаних і резервістів

Водночас, як уточнює координаторка руху адвокатів ЗСУ Євгенії Рябеки, яку цитує РБК-Україна, таке розпорядження стосується виключно впорядкування обліку осіб, які змінюють саме місце проживання, місце реєстрації. Це відбувається відповідно до законів, які вже давно ухвалили. Експертка пояснює, що раніше (Норма Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», який діє з 1992 року – ред.) особа повинна була звернутися у військкомат, а тепер – до центру військового комплектування, знятися з обліку та поїхати стати на облік в новому місці.

«Можливо, опублікований документ трохи незрозуміло виписаний. Але, дійсно, мета така – щоби впорядкувати цей облік, щоби наші центри комплектування мали певний порядок. Тобто це більше внутрішній документ, але спільнота тлумачить його так, як хто зрозумів», – вважає Євгенія Рябека.

Тобто військовозобов’язаним особам не будуть забороняти виїжджати з міста, з області, з району, з села до іншого населеного пункту, і для цього не потрібно брати дозвіл. Йдеться тільки про зміну місця проживання або місця реєстрації. Координаторка руху адвокатів ЗСУ зауважила, що документ ще буде доопрацьований та з внесеними правками.

Нагадаємо, що у Генштабі ЗСУ повідомляли, що люди призовного віку, військовозобов’язані та резервісти можуть виїхати з місця проживання лише з дозволу військкомату. Зазначається, що українці, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, повинні мати дозвіл на виїзд за межі місця проживання, щоб впорядкувати облік переміщених осіб. Дозвіл видають від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Розглядається також додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.  



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!