Чи піде місто на «мирову» із Григорієм Козловським у справі з двома ринками

2278 0
Місто кілька років відстоює у судах позицію, що ці ринки приватизували незаконно. Втім, нині інвестор пропонує мирову і компенсацію 18 мільйонів гривень за майно.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Юридичний департамент ЛМР все ще напрацьовує відповідну ухвалу та позицію міста у справі із ринками «Винниківський» і «Підзамче». Міський голова Львова Андрій Садовий у коментарі Тvoemisto.tv заявив, що компенсація у розмірі 18 мільйонів гривень за майно цих двох ринків є нераціональною, але, назагал місто готове продати їх інвестору. 

Читайте також: Міськрада опублікувала проєкт мирової угоди з Григорієм Козловським

«У 90-х роках міська влада здала в оренду майно двох ринків. Згодом ми побачили зміну у реєстрі власників. З власності міста це стало власністю інших юридичних осіб. З того часу почались суди, вони тривають досі. У процесі судових справ надійшла пропозиція до міської ради, що орендарі готові викупити це майно. Продати комусь іншому ми його не можемо, воно обтяжене. На основі цієї пропозиції юридичний департамент готує думку міста, яка потребуватиме акцептації у сесійній залі. На моє переконання, треба навести з тими ринками лад», – каже міський голова.

Він також додає, що ці ринки мають залишитися ринками, утім з покращеною інфраструктурою, і якщо це може зробити інвестор, то це вигідно для міста.

«Має бути проведена оцінка. Я переконаний, що ціна має бути вищою, ніж запропоновані 18 мільйонів. Ми можемо ще багато років судитись із цього питання. Важливо, щоби на цих двох локаціях були робочі місця, була естетика. Витрачати на це бюджетні кошти ми не будемо. Якщо це може зробити інвестор, під наглядом міста, провести архітектурний конкурс, і місто від цього може отримати хороший дохід до місцевого бюджету, то така ідея має право на життя», – додав міський голова.

Читайте також: У Львові пропонують створити музичний сквер і пам'ятник на честь Квітки Цісик 

Депутат Львівської міської ради від фракції «Європейська Солідарність» Юрій Ломага представляє у судах інтереси Софії Максимець, доньки львівського бізнесмена та депутата обласної ради Григорія Козловського. Саме вона отримала у власність ринки «Винниківський» та «Підзамче».  

У коментарі Тvoemisto.tv Юрій Ломага розповів, що справа з ринками стала надміру політизованою, саме тому компанія пропонує місту мирову і 18 мільйонів гривень як компенсацію. Такою, з його слів, є вартість майна, яке перейшло у приватну власність.

«Було комунальне підприємство «Екоплід». Львівська міська рада ліквідувала його і приєднала до підприємства ТзОВ «Дари Львівщини», все майно перейшло у статут «Дарів Львівщини», а земельна ділянка залишилась комунальною. У товариства «Дари Львівщини» форма власності приватна. Декілька років тому «Дари Львівщини» актуалізувало наявні у нього документи на право власності у електронних реєстрах. Ці документи були станом на 2000 роки. Ні один ринок, ні другий не належали Львівській міській раді. На підставі цього Львівська міська рада не могла довести, що це їх ринки у судах. 18 мільйонів – це компенсація. Управління комунальної власності у 2018 році проводило оцінку цих ринків і є звіт незалежний, якщо в сукупності додати ці дві оцінки, то виходить 18 мільйонів гривень», – зазначив він.

Мирова угода полягає у тому, що місто відмовляється від претензій і визнає право власності на цих два об'єкти, а взамін місту компенсують вартість цього майна на суму 18 млн грн. Юридичний департамент готує проєкт ухвали, який винесуть на розгляд сесії міської ради.

Читайте також: Фірма Козловського звела приватний пологовий на Раппопорта. Чи є тут відхилення від проєкту

Нагадаємо, що донька львівського бізнесмена та депутата Григорія Козловського Софія Максимець отримала у власність Винниківський ринок та ринок «Підзамче». Її фірма незаконно перереєструвала ринки з комунальної у приватну власність. Управління комунальної власності через це звернулося зі скаргою до Мін’юсту, а справою зацікавилась прокуратура. Тоді прокуратура Львівської області почала судитися за повернення у власність міста цих двох ринків. За оцінками експертів, вартість нерухомості становить понад 21 млн грн, а загальна площа – більше 2 тис кв. м.

У прокуратурі кажуть, що ТзОВ «Дари Львівщини» без будь-яких правових підстав отримали у власність ринки «Винниківський» (14 об’єктів) та «Підзамче» (15 об’єктів). Ідеться про нежитлові приміщення та будівлі, розташовані на вул. Личаківська, 51, Солодова, 1, 3, 4, вул. Хмельницького, 120 та 163. Ці будівлі підприємство згодом передало в іпотеку іншим юридичним особам.Т ож обласна прокуратура пред’явила до Господарського суду Львівської області два позови, аби витребувати це майно, скасувати незаконну реєстрацію права приватної власності та визнати недійсними договори іпотеки.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!