Чи подорожчало таксі у Львові

3316 0
У Львові – найменший дисбаланс попиту і пропозиції на таксі.
Фото: ТСН

Фото: ТСН

В економічному звіті Національного банку України повідомляється, що після послаблення карантинних заходів послуги таксі суттєво подорожчали, незважаючи на те, що ціни на пальне падали. Тvoemisto.tv розпитало у двох компаній, чи справді зросли ціни на таксі та яка зараз ситуація на цьому ринку.

Читайте також: Водіям таксі дозволили користуватися смугами громадського транспорту

У компаніях таксі кажуть, що не підвищували вартості на перевезення і не планують цього робити. Однак ціну формують кілька чинників. І якщо попит великий, а машин недостатньо, то, власне, через цей дисбаланс ціни ростуть.

Як пояснив регіональний менеджер Bolt Тарас Потічний, на початку карантину було очікування, що буде великий попит через те, що транспорт призупинив активну діяльність, але люди у більшості залишалися вдома, заклади були закриті. Насправді попит впав і об’єми бізнесу зменшилися більш, ніж на половину. І хоч кількість водіїв почала зростати та попиту на таксі було мало, тож відбувся відтік авто. З послабленням карантину стався різкий бум, попит зріс, люди захотіли кудись виїхати, тому виник дисбаланс попиту і пропозиції.

«Системи сучасних сервісів перевезень працюють так, що коли попиту більше, ніж пропозицій, то в тому регіоні, у частині району, починає збільшуватися ціна пропорційно до різниці цього дисбалансу», – каже регіональний менеджер Bolt.

У Львові – такий дисбаланс найменший, уточнив він.

«У місті зросла кількість водіїв. В інших містах значущіше зросли ціни у час пік. У Львові це короткотермінові невеликі коефіцієнти. Вартість поїздки складається з кількох факторів. До прикладу, якщо в одному районі 10 водіїв, а бажаючих у кілька разів більше, то ціна автоматично збільшується, щоб під’їхали водії з інших районів, щоб їм компенсувати цей додатковий шлях. Також затор впливає на ціну. Бо складовою ціни є також і час в дорозі. Водій отримує крім заробітку за кілометр ще й за хвилину в дорозі. Якщо ви простоїте один кілометр в заторі, то ціна зростає, адже водій за цей час міг здійснити більше поїздок», – зазначив менеджер.

Читайте також: Безкоштовне таксі та Viber-групи. Як медикам під час карантину добиратись на робот

У пресслужбі Uklon Тvoemisto.tv також повідомили, що ціни не підвищували і не планують. А на початках навіть прибрали коефіцієнт. 

«На початку карантину ми взагалі прибрали коефіцієнт, який був у час пік. Коли почали виходити з карантину, і повернулася приблизна кількість замовлень, що була до карантину, то ми повернули коефіцієнт, але не в повному об’ємі. І ми розробили новий алгоритм ціноутворення, який допомагає розвантажити транспортне навантаження у місті. Коли ви їдете у час-пік, стоїте у заторі, то вартість поїздки збільшується, а у не піковий час вартість буде на 10-15% нижчою. Якщо людина може почекати, то вона економить гроші і допомагає зменшити затори на вулицях. На сам коефіцієнт впливає завантаженість у місті та затори на дорозі по маршруту», – пояснили у пресслужбі компанії.

Також в Uklon є «бігунок» у додатку, який дозволяє зменшити вартість поїздки. Пасажир може обирати, чи їхати за коефіцієнтом чи за стандартною ціною. «Це питання швидкості, за якою ви хочете отримати авто», – додали там.

До карантинного рівня таксі ще не повернулося. А повернеться, за прогнозами, після відкриття торговельно-розважальних центрів, кінотеатрів, ресторанів. І якщо вдень поїздки замовляють інтенсивно, то увечері з 20 години кількість замовлень падає майже до нуля.

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!