Чи збудують на місці кінотеатру «Україна» у Львові новий кіноцентр

4409 2
У Львові тривають суперечки щодо використання приміщень колишнього кінотеатру «Україна» та території навколо нього. Поки що прокуратура, забудовник та міська влада ще не дійшли остаточної згоди, чи зможе в історичному центрі Львова постати новий кіноцентр.
фото: novobudovy.com

фото: novobudovy.com

Так, 28 березня на сайті депутатів Львівської міської ради з’явилося повідомлення від депутатки Ірини Сердюк про те, що у Львові збудують Галицький центр кіномистецтва. В тексті йдеться, що «будівництво розпочалося за адресою пл. Галицька, 15. Заклад, фактично, є спадкоємцем колись дуже популярного у Львові кінотеатру «Україна». Проект включає сучасний кінотеатр та арт-центр, конференц-холи, фешн-центр, де планується проводити міжнародні кінофестивалі, покази некомерційних кінострічок, виставки сучасного мистецтва, бізнес-форуми, інвестиційні форуми, семінари, тижні моди, fashion-покази відомих брендів та дизайнерів т ощо».

Ірина Сердюк, лікар-педіатр за освітою,  балатувалася до міської ради від політичної партії «Громадянська позиція». Окрім депутатської діяльності, займається власною справою. «Основним напрямом моєї підприємницької діяльності є готель “Шопен”», – йдеться в інтерв’ю Ірини Сердюк виданню Гал-Інфо. Разом із тим вона є серед переліку засновників (учасників) ТОВ «Кіносвіт», про що вказано на сайті Міністерства юстиції України. В міській раді є заступником голови комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища.

Саме ТОВ «Кіносвіт» вирішило на території на пл. Галицькій, 15 – просп. Шевченка, 3 збудувати сучасний торгово-розважальний центр. Однак ще у вересні 2015 року постановою Львівського апеляційного господарського суду залишено без змін рішення суду першої інстанції, яким розірвано із ТОВ «Кіносвіт» договір оренди земельної ділянки на проспекті Шевченка,3 – площі Галицькій,15. Зокрема, суди апеляційної та першої інстанцій погодились із позицією прокуратури Львівської області, якою здійснено вступ у розгляд зазначеної справи на стороні Львівської міської ради, та постановлено, що зазначена територія підлягає поверненню громаді міста Львова, оскільки надавалась для обслуговування існуючих споруд, а не для спорудження згаданого об’єкта.

Водночас ТОВ «Кіносвіт» не погодилось із такими судовими рішеннями і оскаржило їх у Вищому господарському суді України, який скасував попередні рішення судів, а справу скерував на новий судовий розгляд. Відтак, за наслідками вже нового судового розгляду рішенням господарського суду Львівської області 23 березня 2016 року позовні вимоги прокуратури вкотре задоволено. Договір оренди земельної ділянки припинено, а вказану земельну ділянку постановлено повернути громаді.

Як розповіла у коментарі Tvoemisto.tv начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич, зараз тривають декілька судових спорів між міськрадою та ТОВ «Кіносвіт»

«ТОВ «Кіносвіт» було зареєстровано право власності на об’єкт незавершеного будівництва рішенням державного реєстратора. Зараз це право власності скасовується в суді та є предметом судового спору. Друга справа була за позовом Львівської міської ради про розірвання договору оренди, але ми припинили провадження у цій справі, оскільки термін договору оренди закінчився. І минулого тижня було прийнято рішення судом про повернення земельної ділянки, яку використовує ТОВ «Кіносвіт». у власність громаді. Є доволі серйозний конфлікт між представниками цього підприємства і мешканцями, які живуть поруч. Питання розглядається на комісії з питань врегулювання проблемних будівництв», – розповіла Гелена Пайонкевич.

Разом із тим вона зазначила, що після завершення терміну договору оренди, в ТОВ «Кіносвіт» вчасно звернулися про його продовження. Однак в міській раді вирішили не виносити це питання на розгляд депутатів, які б мали прийняти відповідне рішення, допоки не будуть вирішенні усі судові процеси.

Слід зазначити, що свого часу ТОВ «Кіносвіт» викупив у Львівської обласної ради приміщення кінотеатру «Україна». Відтак вони є власниками нежитлових приміщень.

«Після всіх цих конфліктів вони будуть мати право звертатися до міської ради щодо вирішення питання землекористування. Після отримання всіх дозвільних документів вони можуть здійснювати там будівництво. Вони мають видані містобудівні умови та обмеження. Але нюанси полягають в тому, що в них закінчився термін договору оренди земельної ділянки. Без вирішення питання землекористування неможливо приступити до виконання будівельних робіт. Це доволі складний юридичний клубок, будемо розплутувати», – зазначила Гелена Пайонкевич.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
25 Квітня, 2016 13:41
axabnrg Джерела ресурсів, що доступні об'єднаним територіальним громадам:
[***]s://[***].youtube.com/watch?v=J5SnSYErPiI
30 Березня, 2016 18:08
Пасажир Ну чому не дати їм там збудувати - той зараз щурятник краще?
Нові робочі місця , податки - нє Прокуратура, ЛМР проти .....
краще хай мусорка і далі буде ....
P.S жодного відношення до забудовників не маю , просто срач в місті не подобається ....
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!