Віталій Портников прокоментував заяви про сепаратизм Галичини

12059 1
Навіть електорат Володимира Зеленського є дуже різним, не те, що голосування виборців з різних областей.
фото: antikor.com.ua

фото: antikor.com.ua

Учора, 24 квітня, УСБУ у Львівській області повідомило, що займається справою, в якій є ознаки зазіхання на територіальну цілісність України. Ідеться про поширені в соцмережах вирізки із соціологічного опитування про те, як галичани бачать державний устрій України і себе в ній після президентських виборів, що нібито проводить КМІС на замовлення «Дзеркала тижня».

Читайте також: Садовий вважає, що Зеленський може отримати підтримку та розуміння у Львові

Водночас політики також почали говорити про те, що Галичину, зокрема Львівщину, після виборів президента опозиційні сили використовуватимуть для провокування сепаратизму. 

Натомість публіцист Віталій Портников у коментарі Tvoemisto.tv каже, що те, що відбувається в Україні, — цілком нормальний класичний політичний процес.

«У парламентській кампанії будь-які політичні сили можуть використовувати будь-що. У кожної партії свої гасла, і ми маємо звикнути до цього», — говорить він.

Також Віталій Портников нагадує, що в Україні протягом десятиліть ішлося про регіональний поділ та особливі політичні уподобання.

«Щодо того, як ми дивимось на карту України після другого туру голосування, то мене дивує ставлення громадян до очевидних речей. Різні області голосують по-різному, макрорегіони — за різних кандидатів у президенти. Тепер, коли одна з областей проголосувала за одного з учасників другого туру інакше, ніж всі інші, ми чомусь знову починаємо говорити про сепаратистські настрої. Але ідеться навіть не про макрорегіон, а лише про одну з областей України», — каже він.

Публіцист зазначає, що навіть у самому Західному регіоні люди голосували по-різному: наприклад, у Львові і на Гуцульщині.

«У кандидатів на посаду президента в першому турі ядро електорату було їхніми однодумцями — і в Петра Порошенка, і в Юлії Тимошенко, і в Юрія Бойка. Ми довго говорили, що в нас голосують за особистості, а не за ідеї. А виявляється, що люди, які голосують за Порошенка чи Бойка, поділяють їхні ідеї. Хоч це може багатьом не подобатись, та це ідеї наших співгромадян», — каже Віталій Портников.

Читайте також: ЗеЛьвівщина. Яким є портрет виборця Зеленського у нашому регіоні

Втім, у другому турі президентських виборів електорат Володимира Зеленського, зазначає публіцист, був об'єднаний не політичними питаннями, а соціальними.

«Соціологи аналізують електорат Володимира Зеленського і бачать, що він є дуже різним з точки зору політичних уподобань. Він розділений майже навпіл у питаннях ставлення до НАТО, до євроінтеграції, і в багатьох інших власне політичних питаннях. Це соціальний електорат, який об’єднується з мрією про швидке покращення рівня життя, з ідеєю необхідності зниження тарифів і отаким загальнонародним протестом проти корупції», — говорить Віталій Портников.

За його словами, після того, як виборці Зеленського усвідомлять, що здійснити їхні популістські очікування неможливо, вони повернуться до своїх звичних поглядів. Тому, на думку Віталія Портникова, ще зарано робити прогнози щодо парламентської кампанії, адже на неї можуть вплинути багато різних факторів.

Олександра Бодняк


Читайте також:
25 Квітня, 2019 22:32
іван портников-порохобот і те,що він говорить практично ніколи не є навіть півправдою
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!