Як Україні жити після війни та чому рф лютує і тисне на фронті. Підсумки доби

1000 0
Нині 9 лютого та 351 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото ілюстративне: ЗСУ

Фото ілюстративне: ЗСУ

Ситуація на фронті: Військові аналітики прийшли до висновку, що російські війська готують наступ в Україні, для якого їм бракує бойової потужності, про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Міністр оборони рф сергій шойгу провів пресконференцію про стан війни 7 лютого, ймовірно, у спробі позиціонувати міноборони росії як ефективний керівний апарат. У ISW зазначають, що російське військове командування, можливо, поспішає розпочати широкомасштабну наступальну операцію з метою захоплення Донецької області в нереалістичні терміни.

За даними  Генштабу (станом на 6:00), противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати наступ на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках в районах Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Опитне, Мар’їнки і Вугледара.

ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку, Білогорівку Луганської області; Виїмку, Федорівку, Бахмут, Красну Гору, Парасковіївку, Іванівське, Часів Яр, Новокалинове, Водяне, Первомайське, Веселе, Красногорівку, Авдіївку, Мар’їнку, Богоявленку і Пречистівку – Донецької області та Новоандріївка – Запорізької.

Українська авіація та підрозділи артилерійських та ракетних військ завдали 23 удари по районах зосередження ворога та 6 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Також уражено 2 пункти управління ворога, 2 склади боєприпасів та склад пально-мастильних матеріалів.

На цю ж тему: Справа MH17. Рішення надати «Бук», яким збили пасажирський літак, ухвалив путін. У міжнародних дослідників є вагомі ознаки того, що президент росії вирішив випусити ракету, яка збила рейс MH17 у 2014 році. У той день загинули майже 300 людей.

А також: У ворога почались економічні проблеми. Що це означає та чи можливий наступ з півночі? Військовий експерт Петро Черник розповів, чи можливий новий наступ окупантів з білорусі, чому росія лютує і тисне та чи вистачить зброї для відбиття атак українським захисникам.

«Чому окупанти лютують і тиснуть? Бо вони усвідомлюють, що на кінець весни у них починаються дуже серйозні проблеми не тільки у воєнному питанні, але й в економічному. Уже є підтвердження фактів, що за січень у них на 50% зменшилось надходів від нафтогазової галузі рф, і з кожним місяцем буде гірше, оскільки це ембарго тільки по газу, але вже з 5 лютого і по пальному».

Акцент дня: Будемо мірятися, хто більше волонтер та патріот? Римма Зюбіна про війну та театр. Tvoemisto.tv акторка розповіла, чому нам потрібен серйозний театр, чи потрібні ще звання заслужений і народний артист, що робити із Чеховим та чому кожен українець має стати перед дзеркалом та запитати себе: хто я в цій війні?

Цитата дня: «Коли ми говоримо про росіян, то нам дуже важливо зараз думати про себе, як ми будемо жити далі. Будемо мірятися, хто більше волонтер, хто більше патріот, хто втік, хто не втік, хто дітей рятував, а хто в бомбосховищі ховав. А найжахливіше, що ми вміємо жити поруч, але не вміємо жити разом. Скільки я в Ужгороді чую, які погані переселенці, а від переселенців чую, як за 800 доларів їм здали квартиру, хазяйка поїхала в Німеччину і живе там на «гуманітарку».

Ключові події:

1. Володимир Зеленський прибув із робочим візитом до Великої Британії. Глава держави зустрівся з прем’єр-міністром та главою Міноборони Британії, а також відвідав українських бійців, які проходять навчання;

На цю ж тему: Зеленський зустрівся із королем Чарльзом. Це перша зустріч британського монарха із Зеленським. Британські ЗМІ відзначили, що на фотографіях монарх у костюмі, тоді як Зеленський був одягнений у джемпер і штани у військовому стилі;

2. Пам’ятник Чкалову уже демонтували. Пам’ятник Ватутіну демонтують нині. Місто тривалий час чекало на рішення Міністерства культури та інформаційної політики України, що дозволить демонтувати радянські та імперські пам’ятники та викреслити їх з публічного простору.

На цю ж тему: Щорс – наступний: КМДА має визначити місце для перенесення пам’ятника. У Міністерстві культури та інформаційної політики чекають на визначення місця;

3. Яким може бути бюджет розвитку Львова 2023 та на що планують скерувати кошти. Його розмір пропонують встановити на рівні 2,003 млрд грн. Cеред пріоритетів насамперед проєкти, що реалізовують за співфінансуванням Європейської комісії та Міжнародної фінансової корпорації – це реабілітаційний центр «Незламні» та школа у Брюховичах. Окрім цього, можуть завершити реконструкцію вулиці Шевченка та пропонують розпочати проєкти з реконструкції вул. Залізничної й прокладання трамвайної колії на вул. Миколайчука.

Читайте також: Львівського прокурора оштрафували на 17 тисяч грн за п’яну їзду. 8 лютого громадська організація Pitbull Lviv, яка вистежує п’яних водіїв на дорога зазначила, що йдеться про прокурора Львівської обласної прокуратури Володимира Рубцова;

4. У Львові заживили ще чотири світлофори на складних перехрестях. Резервним живленням забезпечать світлофори:

  • прехерестя вул. Личаківська – вул. Пасічна (живлення надаватиме АЗК «ОККО»);
  • перехрестя вул. Липинського – вул. Промислова (живлення надаватиме інтернет-провайдер «Копійка»);
  • перехрестя вул. Стрийська – вул. Сахарова (живлення надаватиме магазин «Вина світу»);
  • перехрестя вул. Стрийська – вул. Вернадського.

Читайте також: В одній із львівських квартир розірвалась акумуляторна батарея. Є постраждалі. Мешканка квартири отримала поверхневі ушкодження рогівки ока;

5. Гірськолижний сезон на Львівщині. Як працюють курорти. Стали відомі дати відновлення їх роботи.

Історія Львова: Кілька фактів про землетруси у Львові в минулому. Сьогодні львів’янам не знайомо, що таке землетруси, однак багато років тому «трясло» по всій Галичині, каже археолог та доктор історичних наук Микола Бандрівський, і переповідає кілька фактів землетрясінь у Галичині в минулому.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!