Чи пускатимуть у Львові до шкіл дітей без щеплень

3478 0
Міністерство освіти рекомендує невакцинованим учням індивідуальну або дистанційну форму навчання.
фото: bzv.org.ua

фото: bzv.org.ua

Перед початком нового навчального року у МОН і МОЗ рекомендують дітей, які не мають усіх щеплень за календарем, перевести на дистанційну або індивідуальну форму навчання. Про це повідомляє пресслужба МОН. Рекомендація не стосується дітей, які мають медичні протипокази до вакцинації.

Читайте також: Чи потрібно львівським батькам купувати шкільну форму перед новим навчальним роком

У Лілії Гриневич зазначають, що недопуск таких дітей до занять передбачає ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Ці норми стосуються і відвідування дитячих садочків.

Також у МОН посилаються на рішення Верховного суду України про те, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів. Суд розглядав випадок у Хмельницькій області, де батьки позивались до ДНЗ.

«Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, то перевагу має загальне благо на безпеку та охорону здоров’я. Це рішення – остаточне в справі, яка розглядалася в судах різних інстанцій ще з 2016 року, та не підлягає оскарженню», – кажуть у міністерстві.

Також урядовці апелюють до складної епідеміологічної ситуації та збільшення випадків захворюваності на кір під час минулого навчального року. Тож батьків закликають під час підготовки дітей до школи зробити їм усі необхідні за календарем щеплення.

Читайте також: У МОЗ скасували вікові обмеження на вакцинацію від кору

Керівниця управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик у коментарі Tvoemisto.tv сказала, що управління якраз вивчає усі нормативні документи і наступного тижня повідомить про своє рішення.

«Рішення про недопуск невакцинованих дітей у заклади освіти ухвалюєть на місцях. Рекомендація міністерства про індивідуальне або дистанційне навчання суперечить положенню про організацію форми навчання», – каже Зоряна Довганик.

Зоряна Довганик також зазначає, що усі діти мають рівні права на освіту, тож до трактування нормативних актів потрібно підходити усвідомлено.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!