Чи шкідливо їсти печінку? Поради лікаря-дієтолога

24342 0
Багато людей помилково вважають, що їсти печінку не можна, оскільки вона вбирає в себе все "сміття та відходи" з організму. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська вважає, що печінка є джерелом незамінних амінокислот, фосфоліпідів та вітамінів, цінних для здоров’я. Ось кілька порад від експерта.
фото: zdorovia.com.ua poradumo.com.ua, wok.od.ua

фото: zdorovia.com.ua poradumo.com.ua, wok.od.ua

Печінка є джерелом незамінних амінокислот (тих, яких наш організм самостійно синтезувати не може), фосфоліпідів та холіну – жироподібних речовин, які відновлюють ушкоджені клітини нашої печінки (саме ці речовини входять до складу відомого Есенціале), – пише Оксана Скиталінська на своїй фейсбук-сторінці. – А також вітамінів А, групи В, цинку, магнію, заліза та дуже цінної речовини – глутатіону, яка посилює здатність організму протистояти старінню клітин та їх стійкості проти злоякісних мутацій. Гемове залізо добре засвоюється і "живить" гемоглобін – білок, який транспортує кисень з крові у кожну клітину. Цинк та біотин (вітамін з групи В) покращують стан шкіри при запаленнях (дерматитах, нейродермітах).

1. Вживати печінку потрібно не щодня, за винятком залізодефіцитних анемій, а раз в 1-2 тижні, і, обов'язково – з великою кількістю овочів.

2. Порція печінки має бути неповного розміру вашої долоні (без пальців).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 продуктів, які дарують бадьорість організму

3. Вживайте печінку в салаті: спробуйте смачний теплий салат із печінки, суміші салатів та яблук. (Печінку треба проварити, підсолити, шматочки обчищених від шкірки яблук протушкувати в оливковій олії, на слабкому вогні під кришкою. Листки салатів "айсберг" та "рукола" порвати, заправити сумішшю оливкової олії, лимонного соку та солі, викласти на тарілку, зверху покласти порізану шматочками печінку та тушковані яблука).

4. Можна вживання печінки поєднати із напоєм із високим вмістом вітаміну С – тоді залізо із печінки краще буде засвоюватися організмом.
Здоров'я усім!

Опублікувала Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!