Чи скасує держава податки на ввезені з-за кордону електрогенератори

5183 0
Наразі у ВР обговорюють пропозицію щодо скасування ПДВ на ввезені генератори.
Фото: Depositphotos

Фото: Depositphotos

Львівські підприємці пропонують запровадити нульове розмитнення електрогенераторів, які ввозять в Україну з-за кордону. Таку ініціативу пояснюють зростанням попиту та подорожчанням генераторів як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому. У парламенті наразі обговорюють можливість внесення змін до податкового та митного кодексів та оцінюють збитки при скасуванні податків на дані товари.

Джерело: підприємець Роман Зафійовський у коментарі Tvoemisto.tv, народна депутатка Галина Васильченко у коментарі Tvoemisto.tv

Читайте також: Що робити без світла, газу та тепла. Перелік необхідних речей

Як у коментарі Tvoemisto.tv пояснив підприємець, представник ГО «Комітет підприємців Львівщини» Роман Зафійовський, йдеться про скасування ПДВ на придбані генератори, який становить близько 20% від декларованої на митниці вартості. При цьому, якщо генератор європейського виробництва, то для нього немає ввізного мита.

«Йдеться не про нульове мито, а про аналогію, тобто це нульова ставка податку, коли генератори завозитимуть і без мита, і без ПДВ. Щоб було як з автомобілями, ти купив машину за 5 тисяч доларів і завіз її за таку ж ціну, не сплачуючи вже жодних податків.

Наприклад, ти кажеш, що заплатив за генератори 2000 доларів, а на митниці кажуть «Ні, вони стільки не коштують». Генератори зараз як тютюн – критичний товар, який лізе в різні дірки, через це на митниці дають/беруть хабарі. Якщо я куплю 100 генераторів, і вони будуть вже у Польщі, то я їх тут продам за тиждень», – пояснює Роман Зафійовський.

Народна депутатка, членкиня Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Галина Васильченко у коментарі Tvoemisto.tv повідомила, що зараз у комітетах обговорюють таку ідею. З її слів, доцільно було би, щоб таку ініціативу подало Міністерство енергетики, оскільки законопроєкти від уряду приймають швидше.

Читайте також: Чому зникає зв'язок та інтернет, коли немає світла. Пояснення

«Спершу потрібно внести пропозицію щодо змін податкового та митного кодексів, залежно від того, від чого саме ми хочемо звільнити – чи від мита, чи від ПДВ, чи у комплексі. Зараз ця пропозиція обговорюється усно. Схожа поправка була на минулому сесійному засідання ВР, але там пропонувався досить великий перелік товарі, які мали би звільнити від митних і податкових платежів під час ввезення на територію України, тому вона не пройшла», – сказала Галина Васильченко.

Крім того, свою оцінку щодо прийняття такого рішення має дати Міністерство фінансів. Однак підтримку та схвалення пропозиції щодо скасування ПДВ на генератори парламентарка оцінює позитивно.

Нагадаємо, про те, чому підприємцям важливо забезпечити себе електрогенераторами та чому краще скасувати податки на ці товари при ввезенні в Україну, читайте в авторській колонці за посиланням

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!