Чи варто бігти в аптеку за швидким тестом на коронавірус. Пояснення лікарки

26988 0
Поява антитіл до коронавірусу може відбуватись за дещо іншою схемою, ніж зазвичай із інфекційними захворюваннями.
Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Днями головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що експрес-тести на визначення коронавірусу можна буде придбати в аптеках для домашнього використання. Tvoemisto.tv дізналось у львівської сімейної лікарки Людмили Звір-Мацко, чи варто бігти в аптеку за тестами у разі появи якихось підозрілих симптомів і чи справді вийде зробити тест вдома самостійно.

Як це працює

«В основі експрес-тестування закладено визначення імуноглобулінів в крові, які з'являються у відповідь на появу в організмі хвороботворного агента – вірусу або бактерії. Це або імуноглобуліни М, які відповідають за гостру фазу запалення від моменту, коли вірус потрапив в кров, і до першої відповіді імунної системи. Також це імуноглобуліни G – імуноглобуліни імунної пам'яті, тобто імунітет, що розвивається після перенесеного захворювання», – пояснює Людмила Звір-Мацко.

Читайте також: В Україні на covid-19 захворіли вже 530 медиків

Тобто перші антитіла з'являються з перших днів захворювання, а другі приблизно через 21 день після завершення клінічних симптомів.

«Імуноглобуліни G можуть зберігатися в крові від пів року до року, іноді пожиттєво – наприклад, після перенесеного кору або після щеплення від кору. Особливістю коронавірусної інфекції є те, що ми ще надто мало про неї знаємо. У тих публікаціях у закордонних джерелах, що я читала, ідеться про те, що є така парадоксальна дія вірусу – імуноглобуліни М, оці гострофазові, можуть з'являтися як зазвичай – на 5-7 день захворювання, коли є перші симптоми, так і пізніше – через 15-17 днів, а в деяких джерелах говорять і про 21 день», – каже лікарка.

Вона додає, що про імуноглобуліни G до коронавірусу наразі також відомо небагато. Вони з'являються приблизно через місяць після перших симптомів захворювання, але скільки зберігатимуться в крові – поки невідомо, адже минуло лише кілька місяців після того, як про інфекцію дізнались.

Чи можна зробити експрес-тест на коронавірус удома

Людмила Звір-Мацко каже, що вдома людина може зробити собі швидкий тест на антитіла до коронавірусної інфекції, але для цього має бути кілька умов.

«По-перше, людина не повинна боятись проколоти собі палець, тому що для визначення антитіл потрібна кров. Цей принцип схожий із тим, як вимірюють цукор крові люди з діабетом. На тест-смужках через деякий час, як туди потрапила крапля крові, з'являється результат. Він може показати як імуноглобуліни М, так і G. Робити вдома тест можна, якщо людина прочитає інструкцію, зрозуміє, як це правильно зробити», – говорить лікарка.

Водночас, наголошує вона, треба з обережністю ставитись до результатів – за тлумаченням краще звернутись до лікаря.

«Не слід забувати як про псевдопозитивні, так і про псевдонегативні результати. Різні виробники, різні джерела дають різну статистику щодо достовірності тестів. Одні говорять про 10-20%, інші – про 40% хибних результатів. Тому тут краще звернутись до лікаря», – каже Людмила Звір-Мацко.

Читайте також: Я розумію свою місію. Лікар зі Львова розповів, навіщо поїхав в Італію

За її словами, потрібно пам'ятати, що позитивний тест не завжди означає наявність хвороби. Після отримання позитивного тесту лікар має запропонувати провести ПЛР-тест, що показує наявність вірусу в крові і є значно більш достовірний – його чутливість є в межах 95-98%.

«Негативний тест також не може бути показником передчасного хибного заспокоєння. Імуноглобуліни М можуть з'явитись пізніше. Ми не раз вже бачили, що навіть коли було кілька негативних швидких тестів на коронавірус, потім хвороба розвивалась з важкими наслідками, а ПЛР-тест був позитивним у пізнішому періоді», – додає лікарка.

Коли робити тест

Людмила Звір-Мацко каже, що не потрібно за найменших симптомів захворювання у паніці бігти в аптеку за тестом. Вказувати на захворювання можуть:

  • підвищена температура тіла
  • сухий надсадний постійний кашель
  • біль у грудній клітині
  • значна загальна слабкість на фоні відсутності кашлю і температури
  • дуже виражений головний біль
  • втрата смаку і нюху
  • порушення зору
  • діарея.

«Перед тестом бажано проконсультуватись з лікарем, який збере ваш анамнез, епіданамнез, клінічну картину і точніше скаже, чи справді тест потрібен», – каже Людмила Звір-Мацко.

Ціна тестів

Сайти аптечних мереж пропонують швидкі тести за ціною 445-540 гривень, деякі продають набори для тестування і по тисячі гривень. У першому випадку ідеться про тести українського виробника АТ-коронавірус-тест-МБА. У другому – про тести від Bioeasy.

Колективний імунітет

Людмила Звір-Мацко говорить, що колективний імунітет до певних інфекційних захворювань можливий, коли щонайменше 70% населення мають антитіла до збудника цього захворювання – або перехворіли, або зробили профілактичні щеплення.

«Особливістю вірусів грипу, сімейства коронавірусів є те, що імунітет до них не є стійким. До деяких інфекцій – 3-6 місяців, для грипу – рік, максимум два», – каже лікарка.

Читайте також: За п'ять століть Львів пережив 50 епідемій. Чого нас вчить історія

Вона додає, що німецькі вірусологи, даними яких послуговується лікарка, схиляються до того, що у разі, якщо епідемію розтягнути на рік, то можна буде без значних людських втрат досягнути того, що перехворіють 60-70% людей і захворюваність піде на спад, а групи ризику, для яких зустріч з коронавірусом може бути фатальною, будуть захищені.

«Вірус, скоріше за все, за 2-3 роки перейде у вигляд сезонного захворювання за типом грипу і ГРВІ», – говорить Людмила Звір-Мацко.

Нагадаємо, станом на ранок 13 квітня в Україні лабораторно підтверджено 3102 випадки коронавірусної інфекції.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!