Чому Андрій Садовий не вакцинується від Covid-19

5154 0
Міський голова Львова щеплення від коронавірусу поки що не отримав.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Щоб популяризувати вакцинацію від Covid-19, з початку березня МОЗ дозволило вакцинувати залишковими дозами відомих людей. Зокрема, йдеться про громадських діячів, які є лідерами думок. Хто уже скористався такими залишковими дозами на Львівщині та отримав щеплення, точного списку не має.

Читайте також: «Я вакцинуюсь, бо…». Історії львів’ян, які отримали щеплення від коронавірусу

Відомо, що серед керівників Львова та області щеплення вже отримали голова Львівської ОДА Максим Козицький, колишній голова Львівської облради Олександр Ганущин, кілька міських голів, зокрема Моршина та Червонограда. 

Міський голова Львова Андрій Садовий наразі вакцинуватися не планує. Як пояснили Тvoemisto.tv в ЛМР, бо нещодавно хворів і у нього є антитіла.

«У мера антитіла. Він не вакцинувався. У тому поки що немає потреби. Зараз вакцина більш потрібна людям, які не хворіли або є в групі ризику. Мер буде вакцинуватись тоді, коли буде можливість», – пояснили у пресслужбі.

Як пояснила Тvoemisto.tv головний медик Львова Леся Кобецька, людина, яка перехворіла і має антитіла, може вакцинуватися. Більше того, навіть потрібно, адже вірус мутує, тому можливі повторні інфікування.

Читайте також: Українців перевірятимуть на наявність антитіл до коронавірусу

«Людина, яка має антитіла, може вакцинуватися. Рівень антитіл можна проконтролювати за допомогою імуноферментного дослідження – імуноглобуліну G. Низький титр антитіл може бути в межах позначки 3, високий – 9-10. Але навіть якщо людина перехворіла і має високий  рівень антитіл – вона може також щеплюватися. Вакцина доповнює ту кількість антитіл, зміцнює імунітет і застерігає від інфікування», – каже Леся Кобецька.

За її словами, за останніми дослідженнями, вакцина від коронавірусу захищає від повторного зараження та важких форм вірусу. Зокрема, у 72% випадках знижує симптоматику при захворюванні.

Як відомо, на Львівщині вирує британський штам коронавірусу. Він у кілька разів заразніший, ніж той, який фіксували в Україні раніше, дому Україну чекає «напружена ситуація» з коронавірусом. Зокрема, модифікований «британець» відрізняється від попередника критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини. Вочевидь, як зазначили в інституті, саме нова комбінація «британського» штаму спричинила нинішню хвилю епідемії, і вона пояснює все частіше виявлення випадків повторного інфікування людей. Крім того, лікарі фіксують важче протікання коронавірусної хвороби у людей.

Станом на сьогодні, 27 березня, в Україні щеплення від коронавірусу зробили 192 264 людей. На Львівщині загалом провакцинували 10 073 людей, з них 1 060 за останню добу.

Нагадаємо, що на Львівщину прибули 42 тисячі доз вакцини від коронавірусу. Щеплення вакциною Oxford/AstraZeneca, яка виробляється на потужностях Serum Institute (Індія) і має локальну назву Covishield, розпочалося 25 лютого. Вакцинацію вже проводять 9 бригад та 23 пункти щеплень. Детальніше про вакцинацію від коронавірусу у Львові, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!