Чи зможуть ресторани Львова працювати цими вихідними і чи їх штрафуватимуть за це. Пояснення юриста

4888 0
Невиконання постанови Кабміну про запровадження карантину вихідного дня на відповідальності кожного.
фото: adarevillage.com

фото: adarevillage.com

Львівська міська рада готує позов до суду на рішення Кабміну про карантин «вихідного дня», аргументуючи тим, що за суботу-неділю заклади сфери обслуговування отримують близько 40% свого тижневого доходу.

Читайте також: В Україні запровадили карантин вихідного дня. Що він передбачає

Як діяти рестораторам на вихідні та чи відкривати свої двері для відвідувачів, до кінця не зрозуміло нікому. Як зазначив Тvoemisto.tv адвокат, партнер юридичної фірми Dexis Partners, старший викладач Школи права УКУ Іван Городиський, кожен заклад повинен вирішувати на власний розсуд. Водночас він наголосив, що прийняте рішення Кабміну потрібно виконувати.

«Невиконання постанови Кабміну про запровадження карантину вихідного дня на відповідальності кожного. Але є прийняте рішення і поки суд не встановив протилежного, його потрібно виконувати», – каже Іван Городиський.

За словами адвоката, ситуація із позовною заявою до кінця не зрозуміла, адже не відомо, на що вона опирається.

«Очевидно, мерія буде покладатися на ст. 42 Конституції України, де йдеться про свободу підприємницької діяльності і що будь-які обмеження цієї свободи встановлюється згідно із законом. Відтак, Постанова Кабінету Міністрів – це не закон», – каже Іван Городиський.

Читайте також: В Україні посилили карантинні обмеження. Перелік заборон

Також наразі не відомо, хто здійснюватиме контроль за недотримання карантину вихідного дня і хто складатиме протоколи. Адвокат має сумніви, що поліція буде жорстко контролювати дотримання дії Постанови карантину вихідного дня.

«Є певні сумніви чисто з політичних мотивів, бо поліція і очільники МВС мають досить високі рейтинги негативу до себе. Ймовірно, поспішати виступати каральним органом щодо рішень Кабміну вони не будуть», – каже він.

За словами Івана Городиського, навіть якщо рестораторів і штрафуватимуть, є високі шанси успішно оскаржити ці рішення в суді, посилаючись на практику попереднього локдауну.

«Не секрет, що багато штрафів упродовж попереднього локдауну, який у нас був, успішно оскаржували в судах. У тому числі через природу тих рішень, які приймав Кабмін, що вони не відповідали тому чи іншому положенню Конституції, були помилки при складенні цих протоколів. Тому це все може звестися до чергового колапсу у правозастосуванні, коли влада приймає рішення, а ефективність не може забезпечити», – додав Іван Городиський.

Говорити про перспективи судового позову адвокат не береться.

«Поки що це лише політичні заяви. Коли опублікують судовий позов, тоді можна буде давати оцінку перспективам. Наразі в них є право на звернення до суду і вони цим користаються. Безумовно, якщо суд встановить інше, крім ЛМР буде ще ціла низка позовів», – каже Іван Городиський.

Водночас заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зазначив, що із суботи розпочне роботу «гаряча лінія», яка консультуватиме підприємців за телефоном 15-80, яка перемикатиметься на Центр підтримки підприємництва. Із суботи також працюватимуть мобільні юридичні групи, що надаватимуть оперативну допомогу, кажуть в міськраді.

Читайте також: Храми мають бути відкритими у «карантин вихідного дня». Заява Церков

Нагадаємо, учора ввечері стало відомо, що Львівська міська рада готує позов до суду на рішення кабміну про карантин «вихідного дня». 11 листопада Кабінет Міністрів запровадив в Україні так званий «карантин вихідного дня». В Україні він запрацює із 14-15 листопада і діятиме попередньо до 30 листопада. Працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, оператори поштового зв'язку, атвозаправки, транспорт, готелі та ті, хто надають соціальні послуги. На вихідних заборонять масові заходи, діяльність спорт-комплексів, басейнів, розважальних зон у ТРЦ, а ресторани та кафе зможуть працювати лише на виніс. 

Ольга Шведа



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!