Чи впливають високі дози вітаміну D на лікування Covid-19. Дослідження

2499 0
Команда вчених проаналізувала дані 240 добровольців, які проходили лікування від коронавірусу у двох лікарнях.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Науковці вирішили з’ясувати, чи може вітамін D допомогти людям уникнути інфікування коронавірусом і пом'якшити наслідки коронавірусу. За їхніми результатами, високі дози вітаміну D, що вводять пацієнтам з середньою або важкою формою Covid-19, не впливають на перебіг хвороби. Про це свідчить дослідження бразильських вчених із Медичної школи Університету Сан-Паулу, – передає УП.

«Дослідження in vitro або випробування на тваринах раніше показали, що в певних ситуаціях вітамін D може мати протизапальну і протимікробну дію, а також впливати на імунну відповідь», – пояснює Роза Перейра, головна авторка дослідження.

Читайте також: Ми повернулися на 20 років назад. Про коронавірус та статистику онкозахворювань

Тому команда вчених проаналізувала дані 240 добровольців, які проходили лікування від коронавірусу у двох лікарнях Бразилії з червня по серпень 2020 року. Усі вони отримували лікування за протоколами, які передбачають антибіотики і протизапальні препарати. Дослідники рандомно розділили їх на дві групи. Учасникам першої групи дали одноразову дозу вітаміну D3 200 000 MO. Друга – отримала плацебо.

Дослідники хотіли з'ясувати, чи пов'язана висока доза вітаміну D з коротшим терміном госпіталізації. І виявили, що це не так. Дослідження також не знайшло доказів того, що вітамін D знижує ризик госпіталізації людини у відділення інтенсивної терапії або необхідності інтубації. Загалом вчені виявили, що високі дози вітаміну D не впливають на лікування коронавірусу в особливо важких госпіталізованих пацієнтів.

«Водночас це не означає, що постійне вживання вітаміну D не може мати будь-яких позитивних ефектів», – вважає співавтор дослідження Бруно Гуала.

Читайте також: Вчені дослідили найбільш сприятливу для поширенню коронавірусу погоду

Нагадаємо, що напередодні вчені також з'ясовували те, чи впливає група крові на ризик та перебіг захворювання на коронавірус. Детальніше читайте за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!