Чи вистачить української електроенергії, аби замінити російський газ? 7 тез експерта

2655 0
Україна не зможе замінити російський газ реверсним зі Словаччини, тому доведеться шукати альтернативні джерела енергії, в першу чергу, для опалення та підігріву води. Однак калорифери та бойлери у кожній квартирі – не вихід, оскільки електросистеми у будинках можуть не витримати такого навантаження. Який вихід із ситуації та як не замерзнути взимку – дізнавалось Tvoemisto.tv.
Фото: krolrda.gov.ua

Фото: krolrda.gov.ua

Про те, хто споживає найбільше газу, скільки газу та якими методами Україна може зекономити tvoemisto.tv розповів український політик, міністр палива та енергетики України часів уряду Юлії Тимошенко Олекса Гудима.

1. В Україні бюджетна сфера споживає 700 млн кубометрів газу, а країна загалом – 50 млрд кубометрів на рік. Бюджетна сфера не є визначальною, тому я радив би не знущатися над бюджетною сферою, бо це дасть несуттєве скорочення споживання газу.

Найбільше газу споживає комунальна сфера, і для того, щоб це змінити – треба великі інвестиції. Також треба зацікавити населення (альтернативними методами опалення тощо, – ред.).

2. Я песиміст щодо реверсу. Необхідних об’ємів газу зі Словаччини, аби замінити російський газ, не буде. Адже, думаю, Росія тиснутиме на Словаччину. Та й Словаччина – симпатик Росії… Тому реверсний газ буде надходити, але його буде недостатньо, аби ми на ньому пройшли зиму, якщо вона буде дуже холодна.

І, крім того, технічні причини: наразі роблять прокачку, дивляться, як піде процес. Ніхто з фахівців не може сказати, скільки газу ми візьмемо до кінця року в такому режимі, адже такого режиму досі не було в природі.

3. Чи можна замінити російський газ електроенергією? Існуюча електрична мережа для населення не дозволяє суттєво збільшити навантаження у помешканнях. До автомату, що є на сходових клітках кожного будинку, можна підключити обмежену кількість споживачів. Так проектували будинки. І якщо всі увімкнуть бойлери, то згорить електропроводка, наслідки будуть жахливі.

Якщо температуру енергоносія взимку занизять (в системі централізованого теплопостачання, – ред.), то все навантаження впаде на нагрівання житла та води. І використання такої кількості бойлерів та калориферів мережа не витримає.

4. Дуже перспективним є використання нічного тарифу (цей тариф менший, оскільки не припадає на момент пікового навантаження на мережі, – ред.). Аби автоматика в нічний час вмикала нагрівальні прилади. Але звичайний львів’янин, киянин собі цього дозволити не зможе – для цього потрібно мати інші, багатотарифні лічильники, спеціальні дозволи від обленерго. Це складно, і можна робити собі хіба в приватному секторі.

Тому, аби це змінити, треба вкладати кошти в мережу, прокладати нові лінії електропередач. Таким чином треба збільшити можливість звичайного будинку споживати вдвічі-втричі більше електроенергії. Стратегічно – це абсолютно правильно. Але для того, щоб це здійснити, потрібно мати відповідні програми та інвестиції. Самі обленерго не здатні це реалізувати, потрібна допомога держави.

5. Цього року це зробити не вдасться, треба спокійно складати реалістичні плани і провести модернізацію впродовж найближчих років. З підходом: «Рятуйтеся, хто як може, купуйте калорифери і бойлери» – можна тільки нашкодити.

Для міста така заміна – це десятки мільйонів доларів інвестицій. Уряд дає плани містам, наскільки скоротити споживання. А що на місцях залишається робити, починають складати проекти, аби школи перейшли на мінімальне опалення, зробити двомісячні канікули для всіх школярів…

Чи можна, аби батьки фінансували газ для шкіл, щоб діти не сиділи два місяці вдома? Думаю, таких батьків, які готові це робити, буде не більше 10%.

Читайте також: Щоб економити газ, студенти і учні Львівщини можуть вчитись по суботах

6. Я прихильник довготривалих планів. Такий перехід (заміну газу електрикою) швидше, як за 5 років, не вдасться реалізувати. І тоді в комунальному, в приватному секторі за 5 років при більшому використанні електроенергії в нічний час, вдасться зекономити близько 5 млрд кубометрів газу.

На жаль, поки такої урядової програми немає.

7. Ціни на електроенергію для українців не повинні різко змінюватися. Україна має вугілля, свою воду та ядерне паливо для електростанцій. Щодо останнього – маємо резервний варіант і зможемо, за потреби, перейти з російського на американське паливо. Електроенергія відтак є перспективна. І в цінах будемо прогнозовані і спокійні.

Читайте також: 6 альтернатив газу для львів'ян. Поради експерта


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!