Чи законно попри карантин у Львові відкрились фітнес-центри. Пояснення юриста

6899 0
«Тренери тренували би й в протигазах, якщо б потрібно було».
Фото: Наталія Лазарович/Фейсбук

Фото: Наталія Лазарович/Фейсбук

У Львові 8 червня відкрилась низка фітнес-центрів, хоча послаблення карантину на Львівщині не було – область не перейшла навіть на другий етап пом’якшень.

Запрацювали, до прикладу, фітнес-центр «Пляж», фітнес-клуб «Ліга», спортклуб «Прайд», «Олімп», «Євроспорт», «Формула краси» та інші. Вони аргументують це постановою уряду від 20 травня про пом’якшення карантину, що оприлюднена у виданні «Урядовий кур’єр».

Водночас заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень у коментарі Tvoemisto.tv нагадав, що уряд передав повноваження поетапного послаблення карантину на місця – обласним комісіям з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. За його словами, на Львівщині не було рішення про послаблення карантину і дозволу на роботу фітнес-центрів і басейнів, тож їхнє відкриття є порушенням.

«Але ми не можемо застосовувати якісь санкції, це мають робити уповноважені органи, зокрема, Національна поліція», – говорить Тарас Грень.

Речниця патрульної поліції Львівської області Світлана Добровольська у коментарі Tvoemisto.tv сказала, що поліція справді стежитиме за ситуацією, перевірятиме дотримання обмежень та реагуватиме на відповідні звернення.

Партнер юридичної фірми Dexis Partners Іван Городиський у коментарі Tvoemisto.tv говорить, що фітнес-центри мають формальний привід для відкриття.

«Постанова Кабінету міністрів має вищу юридичну силу за рішення органів місцевого самоврядування. Це загальноюридична практика», – говорить Іван Городиський.

Та, додає він, накласти штраф та призупинити діяльність фітнес-клубів також можна. Хоча потім вони зможуть скасувати такі рішення через суд.

Юрист зазначає, що проблема – у відсутності злагоджених дій системи управління за чітко прописаними правилами.

«Вже було, що у Львові послаблювали карантин, а на території області – ні, були нестиковки. Як показала практика, система влади в Україні не готова чітко і злагоджено діяти. Наприклад, були ситуації з «Епіцентром», низка інших ситуацій, що показують, що регулювання карантинних обмежень, їхнє виконання і дотримання мають значні прогалини. Кабінет міністрів має чіткіше артикулювати, що таке адаптативний карантин, де він має впроваджуватись, які юридичні механізми, яка їхня юридична сила тощо», – говорить Іван Городиський.

Також, додає він, варто врегулювати статус комісій з питань ТЕБ і НС і моніторингових груп, які зараз діють у Львові.

«Щоб делегувати, потрібно більш чітко прописувати винятки, порядок виконання тощо. На четвертому місяці карантину можна було б впорядкувати діяльність комісій з питань ТЕБ і НС», – каже юрист.

Завтра, 10 червня, фітнес-центри Львова готуються виступити зі спільною заявою про відновлення своєї роботи попри те, що на Львівщині карантин не послаблювали. До того часу відмовляються давати коментарі.

Та, говорить тренер одного з фітнес-клубів Львова Василь, вони чекали на відкриття ще 22 травня і готові були працювати з певними обмеженнями. Коли цього не трапилось і 1 червня, то тренери вийшли на мітинг. Причини, кажуть, це відсутність комунікації з владою, та робота «наливайок» і мережі «Епіцентр».

«У мене розривається телефон – клієнти хочуть тренуватися, бо скаржаться на погане самопочуття, біль у спині. Люди приходять в зал не тільки за красивим тілом, а й щоб покращити здоров’я, це для них найкраще лікування. Дуже багато людей мають абонементи і готові на будь-які умови тільки аби тренуватися. А фітнес-зали готові проводити тільки індивідуальні тренування з тренерами, коли одночасно в залі будуть тільки 7-10 тренерів і по одному їхньому клієнту. Тренери тренували би й в протигазах, якщо б потрібно було», – говорить Василь.

Він додає, що без роботи деякі тренери зовсім не мають за що жити, змушені жити в борг.

«Я пробував тренувати на вулиці і вдалося зробити декілька нормальних тренувань. У нас нема облаштованих майданчиків, всюди брудно, відходи від домашніх тварин, постійно підходять муніципали і поліція з різними питаннями. Ще й львівська погода не сприяла», – розповідає тренер.

Окрім того, каже він, клієнти не хочуть просто бігати і стрибати на вулиці, а потребують обладнання для фізичних навантажень.

Нагадаємо, учора міський голова Львова Андрій Садовий та голова Львівської ОДА Максим Козицький сказали, що звернулись до уряду з проханням послабити карантин на Львівщині, зокрема, відновити міжміське автобусне сполучення та відкрити фітнес-центри.

Станом на 9 червня на Львівщині підтвердили 2 211 випадків інфікування коронавірусом, 73 людини померли.

Олександра Бодняк

Наталя Лазарович


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!