Чи запрацює у Львові соціальне таксі

3487 0
Місто готове оплачувати послуги соціального таксі, але не вистачає перевізників.
Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

Сьогодні на обліку у транспортній службі Львівського міського територіального центру соціального обслуговування перебуває 1749 осіб. За даними управління соцзахисту міста, цього року вони надали 3 800 соціальних послуг з перевезення для 881 громадянина. Людей похилого віку та осіб з обмеженими можливостями перевозять двома автомобілями, з яких лише один обладнаний пандусом.

Цього, зі слів львів’янина Назарія Гусакова, абсолютно не достатньо. Хлопець пересувається на інвалідному візку і разом з друзями-волонтерами відстоює ідею відновлення соціального таксі, яке існувало у Львові впродовж 2008-2009 років.

Читайте також: Непростий хлопець із Левандівки. Як Назар переборов себе та допомагає іншим

Щоб зібрати кошти для придбання абонементів на проїзд в соціальному таксі, яке б возило людей з особливими потребами, маломобільних людей та соціально незахищені верстви населення, Назар спільно з командою однодумців організовує благодійний концерт, який відбудеться 18 жовтня.

«Станьте частиною великої та потрібної справи під назвою «соціальне таксі» та долучіться до благодійного концерту «Wild Energy Show», який матиме назву «Моя Мрія». Концерт відбудеться у парку «Горіховий гай» 18 жовтня, початок о 12 годині. Наш результат: забезпечення рівних можливостей щодо реалізації прав і свобод людини та громадянина, стимулювання територіальних громад до створення служб перевезень людей з інвалідністю. Цей напрям є вкрай важливим для усунення бар’єрів», – йдеться у дописі Назарія Гусакова.

Начальник управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин повідомив Тvoemisto.tv, що наразі про відновлення соціального таксі у Львові не йдеться через те, що такі послуги немає кому надавати.

«Допис Назарія Гусакова бачив і це добре, що в місті є такі ініціативи. Проте, навіть якщо певні кошти будуть зібрані, надавати послуги з перевезення немає кому. У 2008-2009 роках в нас була практика запровадження служби перевезення для маломобільних груп населення та осіб з інвалідністю. Йдеться саме про реалізацію проєкту «Соціальне таксі». Місто платило громадській організації, яка цим займалася. Але згодом проєкт себе не реалізував, бо не вистачало коштів. Після цього ми неодноразово шукали надавачів таких послуг, місто було готове оплачувати, проте бажаючих не знайшли», – каже Ігор Кобрин.

За його словами, у місті розглядали можливість переобладнання автобусів міських комунальних підприємств, які б стали зручними для тих, хто пересувається на інвалідних візках, утім, каже посадовець, це дуже дорого. За ці гроші можна купити цілий низькопідлоговий автобус.

Читайте також: Львівська міськрада хоче позичити 3 млн євро на модернізацію 10-ти трамваїв під низькопідлогові

За його словами, змінити та удосконалити саме перевезення вирішили у Львівському територіальному центрі соціального обслуговування, де є транспортна служба.

Цього року на його обліку перебуває 1749 осіб похилого віку і з інвалідністю. Тут надали 3800 соціальних послуг з перевезення для 881 громадянина.

«Маємо два автомобілі Volkswagen Transporter, які закупили кілька років тому. Одним перевозимо переважно осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, а другим – тих, хто пересувається на візках. Тобто, він обладнаний пандусом. Щодня кожен водій в середньому виконує 3-4 замовлення. Є певний перелік адрес, куди люди можуть їхати. Це, здебільшого, медичні чи профілактичні заклади, вокзал, цвинтарі, державні служби», – каже начальник управління соцзахисту.

Скористатися послугою перевезення можуть особи, які зареєстровані у Львівському терцентрі. Послуга безкоштовна, запис потрібно здійснювати хоча б за день до поїздки.

Ігор Кобрин також сказав, що в останні роки Львів закупив чимало низькопідлогових транспортних засобів, який дозволяє маломобільним групам поїхати туди, куди потрібно.

«Раніше у Львові транспорт не був такий доступний. Зараз ситуація суттєво покращилася. За останні 3-4 роки місто закупило 150 низькопідлогових автобусів, 50 тролейбусів, 8 трамваїв «Електрон». Тепер людина на візку може бути і не прив’язана до того, що за нею приїде спеціальний транспорт», – впевнений Ігор Кобрин.

Читайте також: Коли у Львові з'являться 100 нових низькопідлогових автобусів

Нагадаємо, що на останньому засіданні сесії міськради депутати ЛМР не підтримали рішення про погодження кредиту у 3 млн євро на модернізацію 10-ти трамваїв під низькопідлогові.Кошти мали позичити у Європейського інвестиційного банку. Вони аргументували тим, що сьогодні вулиці Львова не пристосовані для таких людей, тож їм навряд чи вдасться потрапити до того низькопідлогового трамвая. Також немає ані візуалізації вагонів з кріпленням для візка, ані омбудсмена з прав людей з інвалідністю, який би орієнтувався у темі.

Додамо, що 100 низькопідлогових автобусів, які планували цього року купити для Львова, надійдуть вже 2021 року.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!