Чи змінять переселенці Львів? Відео

4304 1
Уже в грудні на Львівщині зареєстрували понад 10 тисяч біженців зі Сходу України. Проте за неофіційними даними, цифра є у рази більшою. Цього тижня наше місто очікує на прибуття ще близько тисячі вимушених переселенців. Як адаптовуються «нові сусіди» та що про це думають львів'яни, - з’ясовувало Tvoemisto.

"Виїхала я з Донецька на початку літа, і ці два місяці ми вешталися з донькою по всій країні в сподіваннях, що ось-ось все закінчиться і в школу ми все ж таки підемо в Донецьку", - розповідає пані Надія. Але сподівання жінки не виправдалися. Додому вона не повернулася. У Львові вже майже півроку – знімає квартиру з колегою по роботі Тетяною, у якої – двоє дітей.
 
Надія каже, що до життя в місті практично звикла: "Тут із культурою все набагато краще, ніж у нас на Сході, і це мене реально підкупає. Похід в театр – це не є там раз на місяць, як у нас в Донецьку ходити в оперету – щось пафосне. Культура є частиною повсякденного життя. І це дуже добре, і це прививається, - діти дивляться на те з дитинства. Я б сказала, не тільки культура, а й патріотичне, соціальне виховання".
 
А от Тетяна каже, що діти звикли до нового міста не одразу - сумували за домівкою: "Мої хлопці трошки важче сприйняли переїзд. Старший син легше, він ходив в Донецьку українську школу, у нього все навчання було українською мовою, тому взагалі не виникло проблем тут з навчанням – він у клас увійшов, як ніж в масло, якось так його всі сприйняли дуже добре. І він там вже й виступає, у них там й організації створюються".
 
За підрахунками львівської ОДА, у грудні  офіційно зафіксували майже 10 тисяч переселенців. Tvoemisto.tv  вирішило запитати у львів’ян, що може змінитись у їх рідному місті від такого напливу біженців. Опитані містяни різнились за віком, статтю і соціальним сатусом, але абсолютно сходились в одному: Львів живе своїм життям і, скільки б вимушених переселенців до нього не потрапило б, він збереже свою атмосферу і культуру.
 
"Знаєте, яка була найбільша проблема острівних народів? У тому, що вони вироджувалися, коли не було нових людей, коли  вони не перемішувалися. Тому нові люди, інші люди – це завжди добре. Звичайно, що мають значення обставини і було б добре, набагато приємніше і цікавіше, якби обставини були позитивні, а не негативні. Не такі, як зараз, в останній час. Вони мають величезний вантаж соціальних проблем, психологічних проблем. Так, це все не просто, але це наші співвітчизники" - коментує Ірина Магдиш, заступник начальника управління з питань культури ЛМР.
 

Марина Ансіфорова, Яна Біляєва спеціально для Твого міста

 


Читайте також:
10 Лютого, 2015 14:42
666 ... оті "преселенці" мають повне право так змінити Львів , як галичани змінили їхню рідну домівку ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!