Чи зможуть нещеплені діти відвідувати школи та дитсадки у Львові

3601 0
Обласні та міські чиновники ще чекають на офіційні роз’яснення від міністерств.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

МОН та МОЗ видали офіційний лист про заборону нещепленим дітям відвідувати навчальні заклади. У цьому листі вони посилаються на законодавство, згідно з яким відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень.

Така норма прописана у статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»: «Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється».

Читайте також: Що варто знати про вакцинацію від поліо: 5 запитань і відповідей

Водночас нещеплені діти можуть відвідувати навчальні заклади, лише якщо у них є медичні протипоказання до вакцинації.

«Для деяких батьків, які не планують вакцинувати своїх дітей, це може бути не найкраща новина. Втім запевняю, що Міністерство охорони здоров'я України та Міністерство освіти і науки України не прагнуть ускладнювати їхнє життя. Це потрібно для того, щоб вберегти дітей від небезпечних хвороб, від яких надійно захищає щеплення. Тільки з дотриманням такого правила ми можемо гарантувати їхню безпеку»,прокоментувала цей лист Уляна Супрун.

Читайте також: Мар'яна Возниця про вакцинацію і плани «Охматдиту»

У прес-службі міської ради Львова Tvoemisto.tv повідомили, що управління охорони здоров'я та освіти поки що ситуацію коментувати не можуть, оскільки ще не отримали офіційні роз’яснення від МОЗ та МОН. Ці роз’яснення містять інструкцію, як перевірятимуть наявність вакцинації у дітей, чи зможуть вони відвідувати школу разом із вакцинованими та інші деталі виконання законодавства на місцях. Водночас директорка департаменту освіти ЛОДА Любомира Мандзій у коментарі Tvoemisto.tv зазначила, що область також чекає на офіційні роз’яснення, як діяти в цій ситуації. Тож наразі ніяких змін у навчанні дітей у Львові чи області не передбачається.

Читайте також: В Україні оновили календар профілактичних щеплень. Графік

Директорка департаменту хорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак розповіла Tvoemisto.tv, що медики відповідальні лише за процес вакцинації населення, а допускати чи не допускати до навчання нещеплених дітей мають вирішувати директори шкіл. За її словами, у листі МОЗ та МОН немає нічого нового, адже законодавство про захист населення від інфекційних хвороб діє не перший рік. 

Нагадаємо, у МОЗ неодноразово зауважували, що наразі в Україні є достатня кількість вакцин для щеплень та ревакцинації дітей та дорослих. Крім цього, в уряді планують посилити відповідальність за відмову від вакцинації.

Назар Притула


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!