Чи зможуть жінки виїжджати за кордон з 1 жовтня. Роз’яснення юриста

18555 0
Як показала практика з обмеженням виїзду чоловіків за кордон, все безпосередньо буде вирішувати працівник прикордонної служби, який прийматиме рішення пропускати особу або не пропускати.
Фото: vogue.ua

Фото: vogue.ua

З 1 жовтня почне діяти нова система взяття жінок на військовий облік. З'явилася інформація про те, що жінкам, представницям 14 спеціальностей, можуть обмежити виїзд за кордон. Наразі перелік стосується 14 спеціальностей та професій, серед яких: харчові технології, медицина, медсестринство та фармакологія, ветмедицина, облік і оподаткування, психологія, поліграфія, соціальна робота та соцзабезпечення та інше. 

Читайте також: Інформація про мобілізацію жінок в Україні виявилася фейком, – Міноборони 

Представник ради комітету з питань верховенства права Національної Асоціації Адвокатів України Броніслав Тоцький у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, що спеціального закону про обмеження виїзду за кордон немає.

Всі обмеження, за його словами, відбуваються на підставі статті 8 закону «Про правовий режим воєнного стану», де під час введення воєнного стану передбачене обмеження певних прав, зокрема – про право на свободу пересування, в тому числі – виїзду за кордон.

Воєнний стан введений указом Президента від 24 лютого 2022 року. На його підставі обмежують виїзд за кордон чоловіків. Виїзд за кордон жінок буде регулюватися, згідно цим законом за аналогією. Адвокат каже, що досі не належно прописані у законі механізми, за якими чоловікам не дозволяють виїзд, тому корупційна складова залишається.

Водночас із 1 жовтня 2022 року вступає в силу наказ Міністерства оборони «Про обов’язковий військовий облік» деяких категорій жінок за деякими спеціальностями. Це наказ Міністерства оборони №35 від 7 лютого 2022 року, який прийняли за два тижні до оголошення повномасштабної війни. І там є перелік спеціальностей, за якими жінки мають стати на військовий облік.

«Відповідно, радше за все, на них також буде розповсюджуватися ця заборона виїзду. Водночас важко сказати, за яким документом рахувати, чи певна жінка має відноситися до певної категорії. Тому що людина може мати фахову освіту, за якою вона має ставати на облік, але за якою вона жодного дня не працювала. Також розглядають пропозиції, коли людина є самозайнята, або є підприємцем, то спеціальність визначати за КВЕДами ФОПа.

Як показала практика з обмеженням виїзду чоловіків за кордон, все це безпосередньо буде вирішувати працівник прикордонної служби, який прийматиме рішення пропускати особу або не пропускати.

Уявімо собі ситуацію – приходить жінка, у неї запитують документи для виїзду за кордон – це закордонний паспорт. І, відповідно за цією логікою, у неї мають попросити документ про вищу освіту, що вона не належить до певної спеціальності, довідку з місця роботи, якщо вона не працює, чи те, що вона стоїть на обліку як безробітна», – говорить Броніслав Тоцький.

Читайте також: У Раді пропонують розширити категорію чоловіків, які зможуть перетинати кордон

На думку адвоката, обмежувати виїзд за кордон – не є правильним з погляду обмеження свободи пересування осіб, які не беруть безпосередньої участі у військовій діяльності. Адже така заборона не дає мотивації ні військовим, ні підвищує статус військової служби. «Тому всі ці обмеження, як на мене, є непропорційними та зайвими», – каже ескперт.

При цьому адвокат нагадує, що жінки перечислених категорій таки мають стати на військовий облік.

«Думаю, що найближчим часом воно буде працювати так, що ті жінки, які стали – на них будуть розповсюджуватися дане обмеження. Вони, радше за все, будуть вноситися у певні списки на ви‘їзд, і, так само, будуть якісь переліки жінок, яким заборонено виїзд», – каже адвокат.

Зазначимо, що заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила про те, що інформація про мобілізацію жінок в Україні виявилася російським фейком.

«У російському медіапросторі вкотре запустили фейк про мобілізацію жінок в Україні. Цей фейк підхопили в нас. Так, це тема, яка дасть багато переглядів, але не треба на цьому спекулювати під час війни», – написала вона. 

За її словами, станом на сьогодні в ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок. Також жодних обмежень, пов’язаних з мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає і не планують.

Роман Тищенко-Ламанський

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!